• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Super Hornet i Typhoon protiv Huta, drugi put: Odmazda za napad dronom na američku bazu u Jordanu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podršku borbenim avionima sa mora su pružali razarači američke mornarice USS Gravely i USS Carney

  • 0

Vojni avioni britanskih i američkih oružanih snaga izveli su tokom vikenda još jedan talas koordinisih napada na vojna postrojenja hutskih pobunjenika u Jemenu. U drugom talasu vazdušnih udara pogođeno je više desetina ciljeva na 13 lokacija Huta.

Akcija je izvedena u noći između 3. i 4. februara i usledila je nakon nekoliko napada na civilne i vojne brodove od strane Huta.

U napadu na pobunjenike su učestvovali američki borbeni avioni Boeing F/A-18E/F Super Hornet sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer kao i britanski Eurofighter Typhoon FGR4. Na fotografijama od noći napada se mogu videti i avioni za elektronsko ratovanje EF-18G Growler i E-2C Hawkeye koji su očigledno pružali podršku. 

USN F/A-18 Super Hornet Jemen U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jorge LeBaron
Američka ratna moranirca (US Navy) saoštila je da su zemaljski ciljevi uništavani JDAM (Joint Direct Attack Munition) sredstvima, odnosno precizno vođenim bombama.

Britanci su sa druge strane sa svojih Typhoon letelica izbacili Paveway IV laserski vođene bombe i to u gradovima As Salif i Al Munirah. Podršku u operaciji britanskih snaga pružila je i Airbus A330 MRTT Voyager leteća cisterna koja je Typhoone dopunjavala gorivom.

Avioni kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force) koji su učestvovali u napadu dolaze iz britanskih baza RAF Coningsby i RAF Lossiemouth a na zadatke kreću sa Kipra. Trenutno se nalaze u bazi RAF Akrotri gde su privremeno ušli u sastav 903. ekspedicionog vinga (No. 903 Expeditionary Air Wing - 903 EAW)

Podršku borbenim avionima sa mora su pružali razarači američke mornarice USS Gravely i USS Carney, koji su ispalili krstareće rakete Tomahawk, saopšteno je iz američkog i britanskog ministarstva odbrane.

U vojnoj akciji prema američkim navodima uništeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika Huta, a iz američke Centralne komande (U.S. Central Command) poručuju da su gađani magacini sa oružjem, raketni sistemi, skladišta bespilotnih letelica, radari i helikopteri.

Centralna komanda saopštila je 3. februara da je uspešno uništena protivbrodska krstareća raketa koja je bila spremna za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

"Američke snage su identifikovale krstareću raketu u Jemenu i utvrdile da predstavlja neposrednu pretnju po vojne i trgovačke brodove u regionu", navedeno je u saopštenju, prenosi Reuters.

Huti gotovo svakodnevno izvode raketne ili napade dronovima na komercijalne i vojne brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv, kako su naveli, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

USN F/A-18 Super Hornet Jemen U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Janae Chambers
Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika. Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu.

Iran, međutim, odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>