• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvodnja bliže ratištu: Turski proizvođač dronova Baykar počinje da gradi fabriku u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još uvek nije poznato da li će u pogonima kraj Kijeva biti pravljeni modeli Bajraktar TB2 koji su prisutni već u 30 zemalja, ili napredniji i veći modeli TB3

  • 1

Turska kompanija Baykar počela je izgradnju fabrike u blizini Kijeva koja će zapošljavati oko 500 ljudi i proizvoditi svoje modele dronova, rekao je izvršni direktor te kompanije Haluk Bajraktar.

On je ​​na marginama Svetskog sajma odbrane u Rijadu za Reuters potvrdio da je počela izgradnja fabrike, koja bi trebalo da bude završena za oko 12 meseci.

"Zatim prelazimo na postavljanje unutrašnjih mašina, opreme i organizacione strukture", rekao je on.

Bajraktar ​​je napomenuo da bi proizvodni kapacitet bio oko 120 jedinica svake godine, ali je dodao da još nije jasno da li će proizvodnja u ukrajinskoj fabrici biti fokusirana na model dronova TB2 ili TB3.

Ova vest dolazi u javnost gotovo istovremeno kada i dekret predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se formira poseban ogranak oružanih snaga za dronove, o čemu je Aero.rs pisao.

Bespilotne letelice Bayraktar turske proizvodnje postale su popularne u svetu nakon što je ukrajinska vojska počela da ih koristi u ratu protiv ruskih snaga za uništavanje oklopnih vozila i artiljerijskih sistema, kao i ranije u sukobu Azerbejdžana i Jermenije

Baykar je ranije saopštio da je potpisao ugovore za izvoz svog drona TB2 sa 30 zemalja, među kojima su Ukrajina, Etiopija, Libija i Azerbejdžan.

Prošle godine u oktobru jedan Bayraktar TB2 snimljen je na nebu iznad Đakovice, o čemu je svoje čitaoce informisao i  Aero.rs

Na ovogodišnjem Sajmu u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, učestvuje preko 770 izlagača iz više od 70 zemalja, javljaju mediji. Sajam se zatvara večeras.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: BEOAVIA - Udruženje studenata vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matej

    9. februar 2024. | 17:05

    Baykar se i nike nešto mnogo pokazao kuda i da je bio upotrebljen

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>