• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenski potpisao dekret: Ukrajina dobija namenski ogranak oružanih snaga za dronove

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinski predsednik naložio formiranje posebnog ogranka ukrajinskih snaga za dronove

  • 3
Bajraktar, dron Shutterstock

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naložio je danas formiranje posebnog ogranka ukrajinskih oružanih snaga za bespilotne letelice.

Zelenski je potpisao dekret kojim poziva vladu i generalštab oružanih snaga da razrade pitanja o formiranju tih snaga, preneo je Rojters.

Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da to nije pitanje za budućnost, već pitanje koje uskoro mora da da konkretne rezultate i da ova godina mora da bude odlučujuća u mnogim aspektima, uključujući bojno polje.

Bayraktar TB2 drone Shutterstock

"Sistemi dronova pokazali su svoju efikasnost na kopnu, nebu i moru", naveo je Zelenski.

Ukrajinski ministar za digitalne transformacije Mihajlo Fedorov rekao je da će posebna grana obezbediti snažan podsticaj tehnološkom razvoju vojske.

Fedorov je istakao da su dronovi tokom protekle godine "fundamentalno promenili stanje na bojnom polju" jer su, kako je naveo, efikasni u zaustavljanju ruskih napada i pomažu u kontranapadima ukrajinske vojske.

Zelenski je ukazao ovoga meseca da je proizvodnja dronova u Ukrajini i sa partnerskim nacijama ključni element u vođenju rata protiv Rusije.

Zelenski je u decembru obećao da će Ukrajina proizvesti milion dronova tokom ove godine.

Vladini zvaničnici bili su nešto umereniji i tvrde da Ukrajina ima za cilj proizvodnju desetine hiljada dronova svakog mesec

Dronovi sport, racing drone Shutterstock
Najkompleksniji i najsofisticiraniji bezposadni (ili daljinski upravljani) vazduhoplovi koji su na raspolaganju ukrajinskim oružanim snagama su Bayraktar TB-2 turske proizvodnje ali se masovno koriste i jednostavniji i jeftiniji dronovi, kao i komercijalne letilice koje su dostupne na tržištu poput raznih DJI modela.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    8. februar 2024. | 19:40

    Ко управља песницом - тај се потписује палцем ! Док се он не скине народ ће бити го и бос, остаће без вековна огњишта, а војници ће добити вечна ловишта ! Кад- год изврши рокаду топови уђу у игру !

  • V.A.Laki

    8. februar 2024. | 16:57

    Још увек један коментар на ову тему ? Читате ви уопште коментаре ?

  • Dejan

    7. februar 2024. | 17:17

    Bravo Turci! Sada rasturajte do kraja Ruskog agresora iz Ukrajine. Bajraktar je najbolji dron posle Američkog. Podrška Ukrajincima oduvek i uvek.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>