• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska mornarica nabavlja od Airbusa nove električne izviđačke dronove dometa 50 kilometara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukupno 30 dronova plaćeno je skoro 30 miliona evra, a ceo aranžman obuhvata obuku i logističku podršku za francusku mornaricu

  • 0
Survey Copter Aliaca dron Foto: AIRBUS 2023

Francuska ratna mornarica uskoro bi trebala da dobije dodatne količine bespilotnih letelica za izviđanje i osmatranje. Ugovor za nabavku bespilotnih platformi potpisan je sa podružnicom Airbus Defense and Space.

Agencija za nabavke Ministarstva odbrane Francuske (Direction générale de l'armement - DGA) sklopila je ugovor sa firmom Survey Copter za kupovinu 15 SMDM sistema bespilotnih letelica. Reč je o sistemima koji se sastoje od po dva mala Aliaca drona namenjena osmatranju i izviđanju na moru.

Ukupno 30 dronova plaćeno je skoro 30 miliona evra, a ceo aranžman obuhvata obuku i logističku podršku za francusku mornaricu (Marine nationale). DGA je za mornaricu u prošlosti kupila 11 sistema, piše Aero Time.

Aliaca dron težak je 16 kilograma i pogonjen je električnim motorom. Maksimalni domet ove letelice iznosi 50 kilometara, a u vazduhu može da provede ukupno tri sata. Lansira se sa katapulta na palubi i nakon završetka misije hvata se u mrežu te mu nije potrebna platforma za sletanje.

Dronove proizvodi firma Survey Copter koja je podružnica korporacije Airbus Defense and Space. Pored Aliaca, Survey Copter proizvodi CAPA-X i DVF 2000 ER koji takođe mogu za izvršavaju misije osmatranja.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>