• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misteriozna letilica iz tajnog programa: Amerikanci predstavili XQ-67A

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ono što je svakako indikativno jeste da je XQ-67A razvijen sa namerom da ostane neopažen u vazdušnom prostoru

  • 0

Američka kompanija General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) predstavila je novu XQ-67A bespilotnu letelicu. Dron čije prave sposobnosti još uvek nisu obelodanjene razvija se u sklopu tajnovitog OBSS programa.

Jedan od najvećih proizvođača bespilotnih letelica u SAD, General Atomics, objavila je fotografije novog XQ-67A drona. Bespilotna platforma, snimljena u hangaru čiju lokaciju kompanija drži u tajnosti, navodno je opremljena naprednom tehnologijom za osmatranje koja bi u budućnosti mogla da promeni način ratovanja.

XQ-67A proizvodi se u sklopu Off-Board Sensing Station (OBSS) programa sa ciljem razvoja tehnologija za napredno osmatranje bojnog polja.

Američke oružane snage predpostavlja se da pokušavaju da produže domet osmatranja borbenih vazduhoplova korišćenjem besposadnih platformi, a XQ-67A bi u budućnosti mogla da bude jedna od njih, preneo je The War Zone

Jedna od takvih tehnologija je IRST (Infrared Search and Track), odnosno infracrveno traganje i praćenje. Reč je o sistemu GA-ASI za pasivno osmatranje vazdušnog prostora koje je za razliku od radara kako se navodi otporno na radio ometanja. Veruje se da može da uoči mete sa malim radarskim odrazom, takozvane stealth letelice, kao i krstareće rakete.

Da li je XQ-67A opremljen IRST ili nekom naprednijom tehnologijom za sada nije moguće potvrditi.

Ono što je svakako indikativno jeste da je XQ-67A razvijen sa namerom da ostane neopažen u vazdušnom prostoru. Usisnik motora nalazi se na gorenjem delu trupa, stajni trap se uvlači u letelicu dok je mlaznica motora takođe sakrivena. Ovakva konfiguracija garantuje manji radarski odraz i smanjuje mogućnost pravovremene detekcije od strane neprijatelja.

XQ-67A trenutno nosi oznaku Laboratorije za vazduhoplovna istraživanja (Air Force Research Laboratory - AFRL) i predstavlja prototip namenjen daljem testiranju. Da se radi o primerku za testiranje ukazuju i narandžaste komponente na dronu, a ova boja neretko se koristi na letelicama namenjenim ispitivanju.

(Aero.rs)

Video: Najnoviji helikopter za Vojsku Srbije: Airbus H145M D3

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>