• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinski dronovi potopili ruski brod Cezar Kunikov na dan pogibije heroja SSSR po kome je nazvan

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Posmatram olupinu i masnu mrlju", izvestio je ruski pilot. Ironija sudbine htela je da BDK-64 Cezar Kunikov potone 14. februara 2024. godine, na dan pogibije heroja Sovjetskog Saveza Cezara Lvoviča Kunikova, po kome je i dobio ime

  • 0

Dronovi ukrajinske vojne obaveštajne službe (Головного управління розвідки Міністерства оборони України - GUR) pogodili su ruski desantni brod Cezar Kunikov u Crnom moru, saopštili su za Ukrajinsku Pravdu izvori iz obaveštajnih krugova.

To potvrđuju i video snimci, po svemu sudeći sa termovizijskih kamera na dronovima koju su učestvovali u akciji a koje je GUR objavila na svojim zvaničnim kanalima komunikacija.

Izvori Ukrajinske Pravde su dodali da je ova operacija rezultirala potonućem broda, prenosi Tanjug

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane objavilo da su jedinice PVO noćas oborile šest dronova u Crnom moru.

Prema pisanju Ukrajinske Pravde istovremeno je više Telegram kanala javilo kako nešto gori u moru između Alupke i Katsivelija, a dva helikoptera Mi-8 takođe su navodno kružila nisko iznad vode u tom području.

Telegram kanal Krimski Veter izvestio je da su dronovi navodno pogodili desantni brod, a da je kasnije uočen i ruski helikopter Kamov Ka-27 u operaciji potrage i spasavanja, navodi ukrajinski list.

GUR je kasnije objavila i snimak radio komunikacija za koji navodi da je u pitanju spasilačka operacija u kojoj ulčestvuju helikopteri Kamov Ka-52, Mi-8 i avion An-26.

"Presretnuta radio-veza Rusa sa mesta uništenja velikog desantnog broda Cezar Kunikov ukazuju da je od neprijateljskog broda nakon napada specijalnih snaga Ministarstva odbrane Ukrajine ostala samo 'uljana mrlja'", navodi ukrajinska obaveštajna služba.

"Helikopteri Ka-52 i Mi-8 države agresora vrše vizuelni pregled mesta potonuća broda. Transportni avion An-26 VKS Ruske Federacije deluje kao relej informacija", navodi GUR

"Posmatram olupinu i masnu mrlju", presretnute su reči ruskog pilota.

Ruski izvori, u svojevrsnom oprašatanju od izgubljenog broda, podsećaju da je BDK-64 Cezar Kunikov (большой десантный корабль - veliki desantni bropd) koji je jutros potonuo, prošao "zanimljiv borbeni put"

Sagrađen 1986. godine u Poljskoj, posle čuvenog forsiranog marša ruskih Vazdušno-desantnih snaga na Prištinu 1999. godine i postignutih dogovora, Cezar Kunikov je učestvovao u prebacivanju budućeg ruskog kontingenta u sastavu KFOR iz luke Tuapse u grčku luku Solun.

Tokom rata u Gruziji 2008. Cezar Kunikov je predvodio grupu brodova Crnomorske flote koja se borila sa gruzijskim čamcima kod obala Abhazije.

Za vreme vojne operacije u Siriji od 2015. godine, BDK-64 Cezar Kunikov je bio aktivan učesnik u onome što je nazvano Sirijski ekspres, prevozeći oružje, municiju, zalihe i osoblje u Siriju i nazad.

Poslednji ozbiljan incident u karijeri Cezara Kunikova bio je udar ukrajinske Točke-U na luku Berdjansk 2022. godine, gde su on i grupa drugih velikih desantnih brodova istovarili opremu i zalihe za grupu u pravcu Mariupolja. Brod je oštećen, ali je popravljen i vraćen u službu.

Ironija sudbine htela je da BDK-64 Cezar Kunikov potone 14. februara 2024. godine, na dan pogibije heroja Sovjetskog Saveza Cezara Lvoviča Kunikova, po kome je i dobio ime.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>