• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Super Horneti i Typhooni ponovo iznad Jemena: Još jedan talas napada na hutske pobunjenike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čini se da ni nakon treće serije vazdušnih udara Huti ne planiraju da zaustave napade na trgovačke brodove

  • 0

Američke i britanske oružane snage izvele su još jedan, treći po redu, talas napada na hutske pobunjenike u Jemenu.

Najnoviji vazdušni udari usledili, kako se navodi, su nakon kontinuiranih hutskih napada na civilne i vojne brodove u Adenskom zalivu, Crvenom moru i moreuzu Bab el Mandeb.

Huti su gađali su američki tanker Torm Tor u Adenskom zalivu, saopštio je portparol ove militantne grupe Jahja Sarea.

Grupa je gađala naftni tanker "sa nekoliko brodskih projektila"

Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da je američki ratni brod USS Mejson oborio u subotu jednu protivbrodsku raketu ispaljenu ka Adenskom zalivu sa teritorije koju kontrolišu Huti.

Huti, Jemen, Crveno more Foto:Tanjug/AP/Sgt Lee Goddard
CENTCOM dodaje da ni USS Mejson, a ni MV Torm Tor nisu pretrpeli oštećenja, niti da ima povređenih.

Koalicione snage su u noći između 24. i 25. februara izvele koordinisane vazdušne udare na 18 hutskih pozicija širom Jemena, targetirajući podzemna skladišta naoružanja, sisteme protivvazduhoplovne odbrane, radare i helikoptere.

Mete od velikog značaja za Amerikance i Britance bile su hutske platforme za lansiranje bespilotnih letelica koje predstavljaju ozbiljnu pretnju po brodove u Crvenom moru.

Podršku operaciji pružalli su američki saveznici Australija, Bahrein, Kanada, Dansa, Holandija i Novi Zeland.

Kao i u prethodne dve operacije, avioni američke ratne moranirce (United States Navy - USN) predvodili su napad na Hute. F/A-18 Super Hornet sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer su zajedno u sadejstvu sa britanskim Eurofighter Typhoon FGR4 kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) gađali 18 meta na osam lokacija u Jemenu.

Britanci su tokom operacije koristili ukupno četiri Eurofighter Typhoon FGR4, a podršku u vazduhu pružale su im dve leteće cisterne Airbus A330 MRTT Voyager koje su ih dopunjavale gorivom. Piloti Eurofightera dejstvovali su po ciljevima ciljevima na kopnu Paveway IV laserski vođenim bombama, navodi se na sajtu britanskog Ministarstva odbrane.

Na fotografijama i video snimcima objavljenim od strane britanskog Ministarstva odbrane, može se uočiti da dva od četiri Eurofighter Typhoon FGR4 imaju oznake ZK369 i ZK374.

Avioni Typhoon su detaširani iz baza RAF Coningsby i RAF Lossiemouth u 903. ekspedicioni vingg (No. 903 Expeditionary Air Wing - 903 EAW) a zadatke kreću sa Kipra gde se nalaze u bazi RAF Akrotri.

USN F/A-18 Super Hornet Jemen U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jorge LeBaron
Amerikanci su se kao i prethodnih puta oslanjali na F/A-18 Super Hornet. Centralna komanda (U.S. Central Command) objavila je video snimak poletanja aviona, a na nosaču aviona se pored F/A-18 nalaze i EF-18G Growler - specijalni avioni namenjeni elektronskom ratovanju. Na USS Dvajt D. Ajzenhaueru su primećeni avioni iz 130. eskadrile za elektronska dejstva (VAQ-130) nazvani Zappers.

Ova eskadrila trenutno dejstvuje u sklopu trećeg mornaričkog vinga (Carrier Air Wing Three - CVW-3) u kojem su prema nekim izvorima raspoređeni još i Super Hornet avioni iz eskadrila VFA-32, VFA-83, VFA-131 i VFA-105. Na USS Dvajt D. Ajzenhaueru su tokom prethodnih napada viđeni i E-2C Hawkeye letelice - vazdušna platforma za navođenje i rano upozoravanje (AWACS).

Čini se da ni nakon treće serije vazdušnih udara Huti ne planiraju da zaustave napade na trgovačke brodove. Portparol hutske militantske grupe Jahja Sare poručio je da će odgovoriti na američko-britanske napade novim vojnim operacijama, prenosi Aero Time.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>