• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turska sve bliže 40 komada F-16 block 70: SAD poslale nacrt kupoprodajnog ugovora, Turci procenjuju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pregovori o kupovini novih vazduhoplova i motora, pomerili su se s mrtve tačke krajem januara, nakon što je Ankara završila ratifikaciju prijema Švedske u NATO

  • 0
Turski F-16 Shutterstock

Sjedinjene Američke Države poslale su Turskoj nacrt kupoprodajnog ugovora borbenih aviona F-16 koje Ankara želi da kupi od SAD, saopšteno je iz turskog Ministarstva odbrane.

''Naše ministarstvo je dobilo nacrt ugovora koje su poslale SAD za prodaju 40 novih Blok-70 F-16 i 79 kompleta za modernizaciju i municije i opreme za njih. Započeli smo proces procene'', rekao je portparol Ministarstva Zeki Akturk, prenosi Rojters.

Nakon što Turska pregleda nacrt pisama, očekuje se da će se zvaničnici dve zemlje sastati kako bi finalizirali sporazum.

Američka administracija je konačno pristala da zaključi odloženi sporazum nakon niza pregovora pošto je Ankara odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

''Odnosi između dve zemlje članice NATO-a dobili su značajan zamah koji mogu da iskoriste'', rekao je američki senator Kris Marfi prošle nedelje nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom.

Pregovori o kupovini novih Blok-70 F-16 aviona, poslu inicijalno teškom 23 milijarde dolara, pomerili su se s mrtve tačke krajem januara, nakon što je Ankara završila ratifikaciju prijema Švedske u severnoatlantsku alijansu, o čemu je pisao portal Aero.rs. Podsetimo, 27. januara američki predsednik Džo Bajden obavestio je kongres da će pregovori sa Turskom biti nastavljeni.

Izvori u ministarstvu odbrane Turske navode da je pismo koje je poslao Vašington "samo prvi korak" kako bi se postigao kupoprodajni ugovor, a da će "ukupni troškovi biti određeni kada sporazum bude u finalnoj fazi". Pojedini izvori takođe kažu da je "na stolu" i predlog da se američki avioni proizvode i modernizuju u Turskoj, javlja turski portal DailySabah.

Turska uporedo sa nabavkom aviona od SAD pregovara i o eventualnoj nabavci aviona Eurofighter Typhoon, ali i radi na razvoju sopstvenog višenamenskog stelt borbenog aviona TAI TF Kaan. O prvom letu ovog aviona mogli stena portalu Aero.rs čitati poseban tekst.

Novi model aviona koji izlazi iz fabrike Lockheed Martin osim Turske, poručila je i Bugarska. Ova zemlja odlučila je da eskadrilu Migova 29 zameni sa 16 vazduhoplova F-16 blok 70. Prvih osam aviona trebalo bi da stignu u bazu Graf Ignjatijevo kraj Plovdiva do kraja 2025. godine.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Letački dan Utva Pančevo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>