• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indija uspešno izvela prvi test rakete domaće proizvodnje sa MIRV tehnologijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer Indije Narendra Modi na svom nalogu na društvenoj mreži X pohvalio oružane snage zbog uspešnog testa

  • 0
Ruska interkontinentalna balistička raketa Sarmat, Satana 2 Foto: Profimedia/AFP

Indija je uspešno izvela prvi test rakete domaće proizvodnje sa MIRV tehnologijom, napisao je indijski premijer Narendra Modi na platformi X (Tviter).

Indijski naučnici su integrisali tehnologiju koja isporučuje više bojevih glava na različite ciljeve (Multiple Independently-targetable Reentry Vehicles - MIRV) ispaljene iz iste rakete na platformi Agni-V i najnovija je u indijskoj seriji raketa Agni sa nuklearnim sposobnostima, preneo je Rojters.

Agni-V ima domet od 5.000 kilometara, što ga čini jedinim indijskim kandidatom za kategoriju međukontinentalnih balističkih raketa (Intercontinental Ballistic Missiles - ICBM) velikog dometa.

Indijski mediji koji podržavaju politiku aktuelnog premijera Modija opširno izbeštavaju kako je Indija time ušla u red zemalja za koje se u vojnom smislu može govoriti kao o super-silama.

SAD, Britanija, Francuska, Kina i Rusija su među zemljama koje već koriste MIRV rakete, dok ih je Pakistan testirao 2017. godine, prema podacima Centra za kontrolu naoružanja i neproliferaciju.

Postoje spekulacije da Izrael radi na razvoju sopstvenih projektila ovog tipa.

MIRV je vojna tehnologija koja se sastoji u opremanju projektila sa nekoliko bojevih glava (nuklearnih ili konvencionalnih), od kojih svaka prati nezavisnu putanju prilikom ulaska u atmosferu.

Prvi MIRV projektil razvijen je i testiran 1968. godine za potrebe američkih oružanih snaga i "krio se" iza imena MinuteMan. MIRV projektili uvedeni su u naroužanje SAD dve godine kasnije.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>