• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva akcija za švedsku avijaciju u NATO paktu: Gripeni presreli ruske avione iznad Blatika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zajedno sa belgijskim F-16 iz baze Šiauliai iz Litvanije presretnut je jedan ruski Tupoljev Tu-134

  • 1

Švedsko ratno vazduhoplovstvo (Flygvapnet) obavilo je svoju prvu misiju u okviru operacija NATO pakta, svega nekoliko dana nakon što je skandinavska zemlja primljena u ovaj vojni savez. JAS-39 Gripen avioni presreli su ruske letelice i to nekoliko puta u istom danu.

U ranim jutarnjim časovima u ponedeljak 11. marta, NATO radarski operateri su otkrili neidentifikovanu avion iznad Baltičkog mora koji se kretao od Kalinjingrada do kontinentalne Rusije.

Zadatak vizuelne provere, odnosno presretanja aviona, dodeljen je švedskim oružanim snagama koje su u vazduh digle JAS-39 Gripen borbene letelice.

Zajedno sa belgijskim F-16 iz baze Šiauliai u Litvaniji presretnut je jedan ruski Tupoljev Tu-134, navodi se u saopštenju NATO. Na fotografijama se mogu videti oznake Baltičke flote ruske mornarice na ovom putničkom avionu koji datira iz šezdesetih godina prošlog veka.

Kasnije tokom dana, Antonov An-26 pojavio se na radarskim ekranima NATO. Presretanje je izvršio nemački Eurofighter Typhoon iz vazduhoplovne baze Lielvarde u Letoniji.

U isto vreme su, ponovo, poleteli švedski JAS-39 Gripeni koji su zajedno izvršili identifikaciju ruskog aviona i ispratili ga u njegov vazdušni prostor.

Misija je završena kada su švedski i nemački piloti presreli još jedan ruski Tupoljev Tu-134.

Švedska je postala najnovija, 32. po redu članica NATO saveza. Zvaničan prijem ove zemlje u severnoatlantski pakt obavljen je 7. marta ove godine.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>