• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nevidljivi" F-117 Nighthawk još uvek lete: Uskoro sertifikacija za dopunu gorivom u vazduhu iz KC-46

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unikatan dizajn aviona i napredni materijali od kojih je bio napravljen obezbedili su mu veoma mali radarski odraz te je mogao da dejstvuje u dubini neprijateljske teritorije

  • 0

Lockheed F-117 Nighthawk, javnosti u Srbiji poznatiji kao "nevidljivi avion", nastaviće svoju karijeru uprkos formalnom povlačenju iz upotrebe 2008. godine. Američke oružane snage još uvek nisu spremne da se odreknuo ovih aviona za koje su pronašli novu ulogu.

Mada svojom tehnologijom više ne mogu da pariraju modernim avionima današnjice, F-117 Nighthawk nastaviće da se koristi u američkom ratnom vazduhoplovstvu (United States Air Force - USAF), prenosi The Aviationist. Opitni centar USAF objavio je Zahtev za informacije  o mogućem desetogodišnjem ugovoru za usluge održavanja i logističke podrške za F-117.

Isto znači da će Nighthawk gotovo sigurno ostati u upotrebi do 2034. godine. F-117 će navodno poslužiti kao platforma za ispitivanja ali i trening  pilota. Zbog svojih stealth karakteristika, predviđa se da će Nighthawk biti odličan za simuliranje neprijateljskih aviona u vojnim vežbama.

Da SAD nisu spremne da odustanu od F-117 govori i činjenica da da USAF planiraju da sertifikuju avion za dopunjavanje gorivom iz Boeing KC-46A Pegasus leteće cisterne, piše The Aviationist pozivajući se na Aviation Week.

Mada je formalno povučen iz upotrebe 2008. godine, F-117 nije prestao da se koristi. Neki primerci leteli su u trenažnim misijama dok je određeni broj aviona konzerviran.

F-117 Nighthawk, F-117 Noćni Soko Foto: Wikimedia/Staff Sgt. Aaron Allmon II

Lockheed F-117 Nighthawk razvijen je krajem sedamdesetih i početkom osamdeseth godina prošlog veka od strane kompanije Lockheed. Unikatan dizajn aviona i napredni materijali od kojih je bio napravljen obezbedili su mu veoma mali radarski odraz te je mogao da dejstvuje u dubini neprijateljske teritorije.

Uprkos stealth sposobnostima, avion nije ostao naopažen srpskim jedinicama protivvazdušne odbrane. Tokom agresije NATO pakta na SR Jugoslaviju 1999. godine, severnoatlantska alijansa je u svojim napadima, između ostalih, koristila i F-117 Nighthawk avione.

U noći 27. marta 1999. godine pripadnici 250. raketne brigade PVO oborili su F-117A koristeći sitem S-125 Neva. Letelica je pala u blizini sela Buđanovci, a pilot Dejl Zelko uspešno se katapultirao.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>