• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podignuti MiG-31 iznad Barencovog mora: Američki bombarderi B-1B dva puta presretnuti u tri dana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moskva tvrdi da je presretanje je izvršeno u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda i u skladu sa bezbednosnim merama

  • 0

U dve odvojena incidenta za samo nekoliko dana, Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije dva puta su presrele američke strateške bombardere B-1B Lancer, navodi The Aviationist

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je MiG-31 u utorak "sprečio dva američka strateška bombardera da uđu u  vazdušni prostor iznad Barencovog mora", samo dva dana nakon sličnog incidenta koji je uključivao dva druga strateška bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF).

"Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušni cilj kao par američkih strateških bombardera B-1B. Kako se ruski lovac približavao, američki strateški bombarderi su prilagodili svoj pravac, udaljavajući se i zatim okrećući se od državne granice Ruske Federacije. Ruski avion se bezbedno vratio na svoj matični aerodrom; nije bilo povrede državne granice Ruske Federacije", navodi se u saopštenju koje citira u avijaciji referentni italijanski portal The Aviationist.

"Presretanje je izvršeno u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda i u skladu sa bezbednosnim merama", navodi zvanična Moskva.

Ovo je već drugi put u samo tri dana da je prisustvo B-1B bombardera u Arktičkoj regiji uzrokovalo da Rusija podigne lovac MiG-31.

U nedelju, 24. marta 2024. godine, tokom leta iz Vazduhoplovne baze Dajes u Teksasu do vazduhoplovne baze Moron u Španiji, dva B-1B iz 7. vingu,(7th BW)  preletela su preko Norveške, a zatim u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Barencovog mora, navodno u pravcu Kolskog poluostrva u Rusiji, i bila su presretnuta od strane ruskog MiG-31 koji je podignut da presretne Lancere, navodi The Aviationist

USAF još uvek nisu komentarisale ove događaje.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>