• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Holandija zamenila dežurnu paru F-16 sa novim F-35 Lightning II: Štite i vazdušni prostor okolnih država

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovi avioni i njihove posade su preuzeli dužnosti na zadacima brzog reagovanja odmenivši vremešne F-16 koji su se nalazili u sklopu stalno dežurnih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora od 1981. godine

  • 0

Ulogu dežurnih aviona za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Holandije i okolnih zemalja preuzimaju F-35 Lightning II borbeni avioni pete generacije. Dolaskom novih američkih letelica, višedecenijska karijera F-16 u holandskom kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu polako se bliži kraju.

Lockheed Martin F-35 Lightning II od petka 29. marta zaduženi su za zaštitu vazdušnog prostora Holandije, Belgije i Luksemburga. Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Holandije (Koninklijke Luchtmacht) zamenilo je dežurni par F-16 sa znatno novijim i modernijim F-35.

Ovi avioni i njihove posade od kraja prošle nedelje su preuzeli dužnosti na zadacima brzog reagovanja (Quick Reaction Alert - QRA) odmenivši F-16 koji su se nalazili u sklopu stalno dežurnih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora od 1981. godine, piše Aero Time.

Kontrolni centar vazdušnih operacija u Niuv Milehe (Nieuw Milligen), koordinira QRA aktivnosti dežurnog para aviona. Lockheed Martin F-35 su stacionirani u vazdušnim bazama Leuvarden i Volkel.

Holandski F-35 biće angažovani kako iznad domaće teritorije, tako i iznad Belgije i Luksemburga. Dužnost dežurnog para aviona za vazdušni prostor Beneluksa (ime za teritoriju Holandije, Belgije i Luksemburga) ponovo će preuzeti belgijske letelice od 9. marta koje se na svakih nekoliko meseci rotoraju sa holandskim snagama.

Koninklijke Luchtmacht trenutno je u fazi zamene celokupne flote F-16 aviona sa novim F-35. Holandske oružane snage naručile su ukupno 52 Lightning II aviona. Ovaj vazduhoplov važan je za Koninklijke Luchtmacht kako zbog njegovih borbenih sposobnosti tako i zbog činjenice da se određene komponente aviona proizvode upravo u Holandiji.

Dežurni par aviona snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora zadužen je za presretanje neprijateljskih ili u mirnodopskim uslovima, neidentifikovanih letelica. Ovi avioni i njihove posade spremni su da za svega nekoliko minuta nakon otkrivanje letelica u vazdušnom prostoru polete i presretnu ciljradi njegove identifikacije, evetualnog primoravanja na sletanje ili u najradikalnijim slucajevima u slucaju ugrozavanja nacionalne bezbednosti, obaranja

Predsednik Vucic obilazak RViPVO Ministarstvo Odbrane

U Srbiji ove zadatke izvršavaju MiG-29 avioni stacionirani na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici. Borbeni avioni srpskog RViPVO su u subotu 30. marta poslati da presretnu i identifikuju nepoznati vazduhoplov iznad Valjeva o čemu je portal Aero.rs detaljnije pisao.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>