• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bela kuća upozorila novinare: Prestanite da kradete predmete iz predsedničkog aviona

Vreme čitanja: oko 4 min.

Asocijacija dopisnika Bele kuće upozorila je da je uzimanje predmeta iz aviona zabranjeno: Takvo ponašanje loše utiče na imidž novinarskog tima koji putuje s predsednikom i s tim se mora prestati

  • 0
Air Force One Foto: Shutterstock

Ni novinari nisu imuni na prikupljanje suvenira sa svojih putovanja. Kako BBC javlja, upravo zbog toga stiglo je upozorenje iz Vašingtona namenjeno novinarima koji prate američkog predsednika Džoa Bajdena na putovanjima, da prestanu da kradu suvenire. 

Nakon što je prvi čovek SAD posetio zapadnu obalu Sjedinjenih Država u februaru, napravljen je popis invenatra na avionu Air Force One i - ustanovljeno je da iz dela aviona namenjenog za novinare - nedostaje nekoliko predmeta: između ostalog, brendirane jastučnice, čaše i tanjiri sa zlatnim obrubom.

Asocijacija dopisnika Bele kuće upozorila je da je uzimanje predmeta iz aviona zabranjeno.

Prošlog meseca, asocijacija je poslala e-mail novinarima kako bi ih upozorila da takvo ponašanje loše utiče na imidž novinarskog tima koji putuje s predsednikom i da takva praksa mora prestati.

Novinarima se ponekad daju male kutije čokoladica ukrašenih pečatom predsednika kao suvenir, ali uzimanje predmeta sa logom Air Force One, uključujući pribor za jelo i peškire, navodno je uobičajena praksa već godinama.

Biden M&Ms recently debuted on Air Force One and are on board for his 1st overseas journey pic.twitter.com/aZZth5gTGE

— Jennifer Jacobs (@JenniferJJacobs) June 13, 2021

BBC je razgovarao sa dopisnikom Glasa Amerike iz Bele kuće, Mišom Komadovskim, koji je tokom putovanja sa Bajdenom sakupio "kolekciju" predmeta iz predsedničkog aviona, među kojima se nalazi jedna (plastična) čaša sa znakom Air Force One i kutija čokoladica sa Bajdenovim potpisom.

"Čašu sam jednostavno zaboravio da bacim, a što se tiče čokoladica - to su obične čokoladice u lepoj kutiji", rekao je za BBC. "Nisam nikoga postideo niti počinio krivično delo da bih sakupio ove predmete", zaključio je.

President Trump's M&Ms half-inched from the Situation Room aboard Air Force One.

One of my more amusing pieces of memorabilia.. pic.twitter.com/xi3J4FOa63

— Piers Morgan (@piersmorgan) July 15, 2018

Iako u SAD odavno postoji White House Gift Shop na kom možete poručiti suvenire iz Bele kuće (velika poklon kutija ili gift-box košta 100 dolara), na društvenim mrežama je veliki broj onih koji trguju "uspomenama" sa potpisom predsednika SAD ili oznakom Air Force One, kao i drugim državnim oznakama i potpisima sadašnjih i bivših zvaničnika.

Na jednoj od najvećih onlajn prodavnica svega i svačega - ebay, možete pronaći gotovo sve što ima u sebi oznaku Air Force One. Da li je zaista bilo u avionu koji je (nekad) vozio (nekog) američkog predsednika - teško da bilo ko može da vam odgovori. Tako na ovoj platformi možete pronaći - šibice po ceni od 18 dolara.

set pakovanja šibica Foto: E-bay Printscreen

Za šolju iz koje je navodno pio svoj čaj neko od pilota treba da izdvojite 10 dolara i da platite poštarinu. Za plastičnu čašu sa zlatotiskom iz vremena dok se u avionu Air Force One vozio Dž. F. Kenedi treba da izdvojite 72 dolara. Staklena šolja za čaj sa znakom Air Force One košta od 15 do 250 dolara - zavisi koliko ste spremni da platite.

Za pilotsku kapu treba izdvojiti od 25 do 100 dolara, za dugmad za manžetne koje su navodno na raspolaganju pratiocima prvog čoveka SAD u njegovoj letećoj kancelariji treba spremiti od 35 do 90 dolara (u zavisnosti od modela).

Oglas za dugmiće za manžetne Foto: E-bay Printscreen

Navodno je u Air Force One bilo moguće dobiti i dva špila karata za igranje u luksuznom pakovanju. I ovde - kao i u drugim slučajevima - na cenu proizvoda utiče popularnost predsednika.

Tako za karte koje su deljene u vreme Lindona Džonsona treba izdvojiti između 70 i 300 dolara, dok je dupli špil karata u pakovanju s potpisom Ronalda Regana - prilično skupa igračka: čak 999 dolara.

Karte za igranje Foto: E-bay Printscreen

Ipak, najpopularnije (i najrasprostranjenije) su kutije čokoladnih bombona sa potpisom (nekog od) predsednika SAD koje su na raspolaganju novinarima u avionu Air Force One.

Air Force One je Boeing 747-200B posebno preuređen za potrebe predsednika SAD. U političkim krugovima u Vašingtonu ovaj avion se još naziva i "predsedničkom kancelarijom na nebu".

Postoje dva aviona koja su preuređena za potrebe predsednika SAD, koji na repu nose oznake 28000 i 29000. Korisni prostor od 372 kvadratna metra raspoređen je na tri nivoa.

U okviru ovog aviona koji je dugačak nešto više od 70 metara nalazi se predsednički apartman, medicinska jedinica sa operacionom salom, konferencijska sala, dve kuhinje koje mogu da "izbace" 100 obroka odjednom, prostorije za VIP osobe, predsedničko osoblje, obezbeđenje i predstavnike medija.

Avion je u zvaničnom sastavu Američkog ratnog vazduhoplovstva (US Air Force - USAF) i zbog napredne avionike i odbrambenih mogućnosti klasifikovan je kao vojni avion, koji može da se dopuni gorivom u vazduhu, što mu omogućava izuzetno dugu autonomiju leta

Air Force One je opremljen i sigurnom komunikacionom opremom, što omogućava avionu da funkcioniše kao pokretni komandni centar. U samom avionu postoji 85 telefonskih veza, kolekcija dvosmernih radio stanica i računarskih konekcija.

Aero.rs nedavno je pisao o novim avionima koji treba da zamene postojeće letelice sa oznakom Air Force One. I ovi avioni se prave u Boeingu, pod nadzorom stručnjaka USAF.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>