• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italija povukla iz upotrebe poslednje jurišnike AMX: Avioni korišćeni i u ratu na Kosovu

Vreme čitanja: oko 1 min.

AMX će u italijanskom ratnom vazduhoplovstvu biti zamenjeni Lockheed Martin F-35 Lightning II, a Brazil planira da svoje letelice u budućnosti zameni sa Saab Gripen E letelicama

  • 0
Avion AMX Foto: Shutterstock

Italijansko ratno vazduhoplovstvo povuklo je iz upotrebe i poslednje primerke AMX aviona. Jurišne letelice koriste se još od osamdesetih godina, a tokom karijere bile su angažovne i u borbenim misijima na Kosovu i u Bosni.

Svečana ceremonija povlačenja iz upotrebe AMX aviona organizovana je u petak 5. aprila u vazduhoplovnoj bazi Istrana nedaleko od Venecije. Upravo tu su bili bazirani poslednji aktivni primerci AMX italijanskog ratnog vazduhoplovstva (Aeronautica Militare) iz 132. mešovite eskadrile, piše Aero Time.

Ovog veterana su u penziju ispratili jedan Lockheed Martin F-35 Lightning II kao i dva Eurofighter Typhoon koji su zajedno sa AMX obavili prelet iznad vazduhoplovne baze.

Akrobatska grupa Frecce Tricolori takođe je učestvovala u svečanoj ceremoji.

AMX je jurišni avion namenjen dejstvovanju protiv zemaljskih ciljeva i bliske podrške kopneninim jedinicama. Avion je razvijen zajedničkim snagama brazilskog Embraera i italijanskih firmi Aeritália i Macchi tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Avion AMX Foto: Shutterstock
Rezultat saradnje bilo je zajedničko preduzeće AMX International koje je iznedrilo novi jurišni avion nazvan AMX.

Letelica je naoružana topom od 20mm, a ispod krila aviona mogu se smestiti vođene ili nevođene bombe, kasetna municija ali i rakete vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.

Pored italijanskih oružanih snaga, avion koristi i brazilsko ratno vazduhoplovstvo (Força Aérea Brasileira) koje se i danas oslanja na kapacitete AMX.

Letelica je tokom višedecenijske upotrebe korišćena i u borbenim dejstvima na teritoriji Bosne kao i u operaciji Allied Force na Kosovu.

AMX su navodno uspeli da unište neke jedinice jedinice protivvazduhoplovne odbrane i to uz pomoć vođenih Mk 82 bombi, piše The Aviationist bez navođenja detalja.

AMX će u italijanskom ratnom vazduhoplovstvu biti zamenjeni Lockheed Martin F-35 Lightning II, a Brazil planira da svoje letelice u budućnosti zameni sa Saab Gripen E letelicama.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>