• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izrael želi još 50 višenamenskih borbenih aviona F-15: Kongres SAD blizu odluke da odobri kupovinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo već koristi F-15 avione i u svojoj floti ima oko 110 letelica ovog tipa

  • 2
Singapore Airshow Foto: Tanjug/AP

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo moglo bi da dobije 50 novih Boeing F-15 borbenih aviona. Ratom zahvaćena zemlja zainteresovana je za kupovinu desetina višenamenskih aviona vrednih skoro dve desetine milijardi dolara ali joj na putu do nabavke letelica stoji američki Kongres.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nalazi se blizu odluke da odobri prodaju 50 aviona F-15 Izraelu. Posao vredan 18 milijardi dolara bio bi najveća prodaja naoružanja Izraelu od 7. oktobra 2023. godine. i početka sukoba sa Hamasom, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Usled velike vrednosti ovog aranžmana, nabavka mora da dobije odobrenje Kogresa, a očekuje se da će se upravo Bajdenova Demokratska partija najviše protiviti poslu sa Izraelom.

Akcije izraelskih oružanih snaga u pojasu Gaze često su na meti kritika američke i svetske javnosti zbog čega svaka prodaja naoružanja izaziva oštru debatu.

Od početka rata u oktobru prošle godine život u Gazi  je izgubilo preko 33.000 ljudi, prenela je Al Jazeera.

SINGAPORE AIRSHOW Foto: Tanjug/AP/Vincent Thian
Struja u Kongresu koja se zalaže za prodaju Izraelu kao glavni argument navodi da ti F-15 avioni trenutno ne postoje, odnosno da će tek morati da budu proizvedeni, što znači da bi njihova isporuka mogla biti okončana tek za pet godina i da oni ne bi mogli da budu korišćeni u aktuelno sukobu, navodi BBM.

Protivnici ideje o prodaji F-15 tvrde da nije poznato da li se to odnosi samo na avione ili i na vođena ubojna sredstva, motore, nišanske kontejnere, radare, navigacione sisteme i drugu opremu čiji rok isporuke svakako ne bi morao da bude tako dug. Ova oprema mogla bi da bude iskorišćena i na avionima istog tipa koje Izrael već poseduje.

Izrael F15 Foto: Shutterstock

Oni su takođe podsetili da je prošle nedelje u tišini prošla vest da je Izraelu odobrena kupovina aviona F-35, ali da ta procedura nije prošla kroz Kongres jer je o tome već raspravljano 2008. godine, kao i zbog toga što je čitav posao podeljen u više manjih koraka, kako bi se ostalo ispod finansijskog limita neophodnog za odobrenje.

Vašington godišnje obezbeđuje oko 3,8 milijardi dolara vojne pomoći dugoročnom savezniku na Bliskom istoku, ali to nije sva asistencija na koju Izrael može da računa. Naime, Bajden je prethodno zatražio od Kongresa da odobri 95 milijardi dolara vojne pomoći stranim zemljama poput Ukrajine i Tajvana, a od te sume bi Izraelu pripalo dodatnih 14 milijardi

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo već koristi F-15 avione i u svojoj floti ima oko 110 letelica ovog tipa.

Kako se radi o veoma naprednom vazduhoplovu sposobnim za borbu protiv jednako sofisticiranih letelica, malo je verovatno da bi novi F-15 mogli da prouzrokuju veće uništenje u Gazi od aviona koje Izrael trenutno koristi. Nabavka F-15 posmatra se kao faktor odvraćanja od znatno sposobnijeg Irana i njegove frakcije Hezbolah u Libanu koja je takođe velika pretnja za Izrael.

F-15 je borbeni avion razvijen tokom šezdesetih i sedamdesetih godina od strane korporacije McDonnell Douglas kao odgovor na sovjetski MiG-25. Letelica je tokom godina pretprepla dosta modifikacija kako bi ostala relevantna na bojnom polju i prodata je ratnim vazduhoplovstvima SAD, Izraela, Saudijske Arabije, Japana i Južne Koreje.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    9. april 2024. | 12:52

    Zar nije doboljno 13000 ubijene dece? Mozda Bog, na kojeg se cesto pozivate, ipak postoji?

  • Nena

    9. april 2024. | 15:32

    Jevreji su bez Amerike nula kao vojna sila.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>