• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci prave novi avion sudnjeg dana: Sierra Nevada Corp. dobila posao vredan 13 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri vazduhoplova Boeing E-4B Nightwatch biće zamenjeni do 10. jula 2036. godine, kada je korporacija u obavezi da isporuči nove letelice

  • 0
Doomsday Plane Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Department of Defense) dodelilo je posao izrade "aviona sudnjeg dana" (Doomsday Plane) kompaniji Sierra Nevada Corp.

Na osnovu ugovora "teškog" 13 milijardi dolara kompanija će zameniti stare Boeing E-4B Nightwatch, avione koji u slučaju nuklearnog rata predstavljaju napredno vazduhoplovno komandno mesto (Advanced Airborne Command Post - AACP).

Time je potvrđeno pisanje portala Aero.rs koji je u decembru prošle godine objavio informaciju da zvaničnici Boeinga i USAF nisu uspeli da postignu sporazum o visini i načinu finansiranja novog aviona sudnjeg dana, i da je jedini preostali ponuđač - Sierra Nevada.

Kompanija će odmah dobiti 59 miliona dolara za istraživanje, razvoj, testiranje i evaluaciju novog operativnog centra koji može da "preživi" nuklearni rat (Survivable Airborne Operations Center - SAOC). Od kompanije se očekuje da do 10. jula 2036. godine završi proizvodnju ovog tipa vazduhoplova, navodi Defense News.

"Razvoj ovog ključnog nacionalnog bezbednosnog oružanog sistema osigurava da je sposobnost nuklearnog komandovanja, kontrole i komunikacija operativno bezbedna u narednim decenijama", rekao je portparol američkog ratnog vazduhoplovstva (US Air Force - USAF).

Boeing E-4B, kreiran je da omogući predsedniku SAD da komanduje oružanim snagama u slučaju nuklearnog rata ili druge katastrofe koja bi uništila centre za komandovanje i kontrolu na zemlji. Četiri E-4B aviona vazduhoplovstva lete od 1970-ih i prilaze kraju svog radnog veka.

U saopštenju vazduhoplovnog departmana Ministarstva odbrane (Department of Airforce) navodi se da će Sierra Nevada izgraditi SAOC iz "ojačane i modifikovane verzije komercijalnog aviona".

Sistemi podrške na zemlji SAOC-a uključivaće obuke za posadu, misiju i tehničko osoblje, kao i opremu za podršku na zemlji, laboratorije za integraciju testiranja i održavanje sistema i druge sisteme.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>