• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brazilsko ratno vazduhoplovstvo otkazalo nastupe akro-grupe zbog poplava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripadnici svih vidova oružanih snaga aktivno su uključeni u spasilačke i logističke operacije na jugu zemlje. Naporima se priključio i Urugvaj, ali i svetska fudbalska zvezda Neimar

  • 0
Brazilska akro grupa Foto: Shutterstock/JCLobo

Akrobatska grupa (Esquadrão de Demonstração Aérea -EDA), Brazilskog ratnog vazduhoplovstva (Força Aérea Brasileira - FAB) poznata po nazivu Dimna eskadrila (Esquadrilha da Fumaça), otkazala je tri nastupa koja su bila zakazana za narednih nekoliko dana.

Ova odluka doneta je zbog posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile državu Rio Grande do Sul o kojima je portal Aero.rs pisao.

Prišadnici brazilskog ratnog vazduhoplovstvo, ali i drugih vidova oružanih snaga te zemlje aktivno su uključeni u spasilačkim i logističkim operacijama sa zajedničkim imenom Taquari II (Takuari je reka koja je poplavila ovaj deo zemlje, op.aut)

Prema poslednjim podacima, više od 70 helikoptera oružanih snaga, policije, civilne zaštite ali i letelica u privatnom vlasništvu učestvuje u naporima spasavanja života ljudi i dopremanja neophodne pomoći. Tu su i transportni avioni Brazilskog ratnog vazduhoplovstva.

Akcijama se pridružilo i ratno vazduhoplovstvo Urugvaja (Fuerza Aérea Uruguaya), ali i svetska fudbalska zvezda Neimar da Silva Santos, koji je ustupio svoj privatni avion za pomoć lokalnom stanovništvu.

Brazilska akro grupa Foto: Shutterstock/Lucas Rizzi

Zbog hitnosti i prioriteta koji su dati krizi na jugu, FAB je donela odluku da otkaže nastup Dimne eskadrile planiran za subotu, kada je akro-grupa trebalo da leti u Ipatingi u nacionalnom parku Ipanema.

Otkazani su i nastupi u Patos de Minasu 12. maja kraj Velikog jezera (Lagoa Grande) i u gradu Pasos u utorak 14. maja, navodi portal Aeroin.

Ova akrobatska grupa osnovana je  14. maja 1952. godine. Njeni pripadnici do sada su na raznim avionima nastupali više od 3.300 puta.

Letelice eskadrile baziraju na aerodromu Vojne vazduhoplovne akademije Pirasununga u Sao Paolu. Piloti lete na avionima Embraer EMB 314 Super Tucano.

(Aero.rs)

Video: Akcija gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>