• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo u Rusiji: Vojnici guraju avion od 200 tona "na mišiće"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iljušin Il-76 je četvoromotorni malzni transportni avion razvijan tokom šezdesetih godina prošlog veka, nosivosti oko 40 tona tereta

  • 0
Iljušin IL-76 Salinger Igor

Scene u kojima piloti ili mehaničari "ručno" guraju manje avione kako bi ih preparkirali su gotovo svakodnevica na aerodromima širom sveta, pogotovu onim manjim gde nema dovoljno - ili nema uopšte -  vozila namenski projektovanih za vuču aviona.

Neki se snalaze pa avione vuku i automobilima: neki snažniji trerenac ili kamionet uz odgovarajuću rudu (čvrstu vezu) ili sasvim je pogodno je sredstvo za vuču manjih pa čak i srednjih a potpisnik ovih redova svedočio je uspešnom prevlačenju školsko-borbenog Galeba G-2 Škodom Favorit!

Iljušin IL-76 Foto: Shutterstock

Jedana ili nekoliko osoba sa lakoćom može da pogura ultralaki avion koji teži manje od 450 kilograma (upola manje od srednjeg automobila) ili čak Cessnu 172 ili Piper, pa čak i neki dvomotorac.

Kad treba pomeriti transporter čija maksimalna poletna masa je probližno 200 tona (190 t najveća poletna masa, 92.5 t prazan) a iz nekog razloga nema mehanizacije, jedino što može pomoći je timski rad, odnosno zajedničko delovanje mnogo ruku i nogu i - "biti Rus" kako primećuju neki korisnici društvenih mreža u komentarima.

Iako nema informacija gde je i kada nastao snimak koji je prethodnih dana "zapalio" vazduhoplovnu zajednicu na društvenim mrežama, ovi ruski vojnici zaslužuju svako pohvalu za upornost koja im se očigledno isplatila. Ne vidi se tačno koliko ih je ali očigledno su se prihvatili guranja na aviona na svim raspoloživim tačkama kako stajnog trapa tako i trupa!

Iljušin Il-76 je četvoromotorni malzni transportni avion razvijan tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Iljušin IL-76 Salinger Igor

Pola veka kasnije, ovaj robusni vazduhoplov još uvek je glavno transportno sredstvo vazduhom oružanih snaga Ruske Federacije i nastavlja da se proizvodi do današnjeg dana. Koriste ga i mnoge komercijalne kompanije koje se bave prevozom tereta, uglavnom iz republika nekadašnjeg SSSR, centralne Azije i sa Bliskog istoka.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>