• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova letilica za američke specijalne snage: Evo kada se očekuje uvođenje u naoružanje Bell V-280 Valor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za očekivati je da će modifikacije novog vazduhoplova za specijalne operacije uključivati sistem za dopunjavanje goriva u letu i radar za praćenje konfiguracije terena

  • 0

Zvaničnici zaduženi za nabavke iz Komande specijalnih operacija SAD (Special Operations Comand - SOCOM) potvrdili su da planiraju da koriste tiltrotor vazduhoplov Bell V-280 Valor u budućnosti, navodi Flightglobal.

Tiltrotor je vrsta vazduhoplova koji kombinuje karakteristike helikoptera i aviona sa fiksnim krilima. Ovaj tip letelica već je uveden u naoružanje američkih oružanih snaga: radi se o V-22 Osprey, o kom je portal Aero.rs u više navrata pisao.

Planovi koje razvija SOCOM nisu povezani sa namerom američke vojske (US Army) da nabavi V-280 za svoje konvencionalne avijacijske snage u okviru programa Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA). Valor će u tom programu u perspektivi naslediti helikopter Sikorsky UH-60 Black Hawk, ali će se ova dva vazduhoplova verovatno preklapati nekoliko decenija, zaključuje Flightglobal.

Pukovnik Mark Kliri je, govoreći na godišnjoj konferenciji specijalnih snaga (Special Operations Force - SOF) 8. maja u Tampi potvrdio da će Valor "sredinom 2030-tih" stići u 160. vazduhoplovni puk za specijalne operacije američke vojske (160th Special Operations Aviation Regiment (Airborne)) - čuvene Night Stalkers (noćne uhode - op. aut.).

SOCOM planira da uvede svoj prvi V-280 prilagođen za specijalne operacije 2034. godine, nekoliko godina nakon što prvi standardni V-280 budu uvedeni u vojsku. Primarno, 160. puk koristi teško modifikovane varijante standardnih vojnih helikoptera, uključujući MH-60 derivat UH-60, kao i MH-47G verziju za specijalne operacije helikoptera Boeing CH-47 Chinook.

Flightglobal pretpostavlja da treba očekivati i da Valor bude značajno modifikovan. Ipak, prema rečima brigadnog generala Skota Vilkinsona, šefa Komande avijacije specijalnih operacija američke vojske, "dizajn će biti lako kompatibilan sa potrebama snaga specijalnih operacija, sa minimalnim modifikacijama originalnog okvira“.

Za očekivati je, navodi Flightglobal, da će ove prepravke uključivati karakteristike koje omogućavaju brzo i minimalno skupo prilagođavanje specijalnim operacijama, kao što su sonda za dopunjavanje goriva u vazduhu i radar za praćenje terena montiran na nos. Zvaničnici vojske kažu da očekuju da će opremiti prvu konvencionalnu jedinicu vojske sa V-280 između 2030. i 2031. godine.

(Aero.rs)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>