• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijani pod pritiskom da pošalju PVO bateriju Ukrajini: Odluka na premijerki Meloni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Baterija koju Ukrajina navodno treba da dobije trenutno se nalazi u Kuvajtu i jedan je od svega pet kojima Italija raspolaže

  • 0

Italijanske vlasti mogle bi uskoro da pošalju novi protivvazduhoplovni sistem Ukrajini. Reč je o SAMP/T - defanzivnom naoružanju namenjenom uništavanju krstarećih i taktičkih balističkih raketa koje se već nalazi u arsenalu ukrajinskih snaga.

Rim je navodno pod velikim pritiskom NATO saveznika da nastavi naoružavanje Ukrajine u cilju odbrane od ruske invazije. Na listi prioriteta Kijeva svakako su protivvazduhoplovni (PVO) sistemi za koje i sa predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da ih u arsenalu nema dovoljno.

Italija razmatra mogućnost slanja jedne SAMP/T baterije za ukrajinske snage, preneo je u petak 10. maja Defense News. Baterija koju Ukrajina navodno treba da dobije trenutno se nalazi u Kuvajtu i jedan je od svega pet kojima Italija raspolaže. U 2023. godini, italijanske oružane snage poslale su jedan SAMP/T na ratiše u Istočnoj Evropi.

Hoće li se Italija odreći jednog SAMP/T u korist saveznika teško je reći ali će konačna odluka po svemu sudeći biti na premijerki Đorđiji Meloni. Navodno dobro obavešteni neimenovani izvor je izjavio da je Ministarstvo odbrane Italije zainteresovano za slanje PVO ali da "poslednju reč" ima premijerka, piše Defense News.

SAMP/T je protivvazduhoplovni sistem namenjen uništavanju krstarećih, taktičkih balističkih raketa, aviona i bespilotnih leteilica. Reč je o prenosnom sistemu na kamionskoj platformi koji je u naoružanje italijanske armije ušao u 2013. godini.

Sistem koristi Aster 30 rakete zemlja-vazduh koje mogu da postignu brzinu od 4,5 maha i imaju domet od preko 100 kilometara.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>