• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poleteo prvi srpski besposadni helikopter: Stršljen X01 obavio probni let sa aerodroma Vojka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letelica je projektovana za misije izviđanja, nadzora, elektronskog ratovanja idejstva po ciljevima na zemljie, a pokreće je motor domaće proizvodnje TSE-200

  • 2

Prvi besposadni helikopter projektkovan i proizveden u Srbiji, Stršljen X-01 kompanije EDePro uspešno je poleteo. Probni let obavljen je proteklog vikenda na aerodromu Vojka kod Nove Pazove.

Sve potrebne provere i uspešno autonomno poletanje i lebdenje u subotu u 15:00 razlog su da tim EDeProa okupljen oko ovog projekta bude zadovoljan:

“Tokom prvog leta na letelici su obavljene pretpoletne provere, zapušten je motor, rotori su uspešno aktivirani i letelica je uspešno autonomno poletela, bez ljudske posade. Stršljen je potom obavio svoj opitni let u režimu lebdenja, dokazujući autonomnu upravljivost i sposobnosti vertikalnog poletanja i sletanja”, navodi se u saopštenju beogradske firme koja stoji iza ovog projekta.

Podsetimo, javnost je prvi put bila u prilici da vidi idejni projekat Stršljen na Sajmu IDEX (International Defense Exibition) u Abu Dabiju pre sedam godina, 2017.

„Stršljen“ je zatim 2018. godine pretrpeo neznatne dizajnerske izmene, da bi u novom obliku bio prikazan u prvoj polovini juna, na jednom od vodećih međunarodnih sajmova za odbranu i bezbednost - Eurosatory u Parizu. Prikazivan je i na sajmovima Partner u Beogradu, sa modelima različitog naoružanja i opreme. EDePro navodi da X-01 može poneti do 350 kilograma korisnog tereta.

“Uspešan let Stršljena prestavlja ključnu tačku u ciljevima kompanije EDePro za ponudom tehnologije besposadnih letelica koje mogu da odgovore izazovima kako za vojne, tako i za civilne klijente. Letelica je prevashodno projektovana kao vojni VTOL (vertical take-off and landing - vertikalno poletanje i sletanje) za misije izviđanja, nadzora, elektronskog ratovanja i napada na ciljeve na zemlji”, saopštio je EDePro.

Prvi srpski bespilotni helikopter pokreće motor domaće proizvodnje TSE-200, razvijen u istoj kompaniji gde i  Stršljena.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bukač

    23. maj 2024. | 08:31

    ... prvi koraci su uvek nesigurni ali podrška za projekat i početak jer svi oko nas ovo imaju odavno.

  • Marko

    24. maj 2024. | 16:37

    Pa sa kime planirate ratovati. Sa NATOM. Bravo. Okruženi sa svih strana sa NATOM i mi dizemo vojsku i tehniku. Promasena tema po meni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>