• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prve zvanične fotografije u letu novog nevidljivog bombardera B-21: Raider u objektivu fotografa USAF

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored informacije da se vrše letna i zemaljska ispitivanja aviona, USAF nije delilo detaljnije podatke o napretku u procesu testiranja vazduhoplova

  • 0
B-21 Raider USAF Courtesy photo

Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) objavilo je prve fotografije bombardera B-21 Raider u letu. Takozvani "nevidljivi" avion, fotografisan je tokom opitnog leta iznad Kalifornije.

Letelica koja treba da postane okosnica američkih bombarderskih eskadrila svečano je predstavljen javnosti krajem 2022. godine od kada traje intenzivno testiranje ovog aviona. Mada je na skoro svakom letku puta fotografisan od strane fotografa i  vazduhoplovnih entuzijasta, USAF nije objavljivao fotografije B-21 u letu.

Makar ne do sada.

B-21 Raider USAF Courtesy photo
B-21 Raider USAF Courtesy photo

Američko ratno vazduhoplovstvo podelilo je fotografije B-21 Raider u toku jednog od mnogobrojnih opitnih letova. Oružane snage SAD zabeležile su određene trenutke testiranja letelice i podelile ih na internetu.

B-21 fotografisan je tokom januara i aprila u bazi Edvards u Kaliforniji.

Prvi let bombardera šeste generacije ipak je obavljen nešto ranije. Raider se prvi put vinuo nebo 10. novembra 2023. godine, poletevši iz baze u Palmdejlu - mestu nastanka nekih od najlegendarnijih aviona američke avijacije poput SR-71 Blackbird ili još jednog "nevidljivog" F-117 Nighthawk.

Pored informacije da se vrše letna i zemaljska ispitivanja aviona, USAF nije delilo detaljnije podatke o napretku u procesu tetsiranja vazduhoplova.

B-21 Raider USAF Courtesy photo

Ovaj bombarder napravljen je sa namerom da održi i poboljša strateške sposobnosti USAF i postane glavna komponenta u onome što SAD nazivaju svojim "odbrambenim arsenalom".

Očekuje se da će B-21 Raider ući u aktivnu službu do 2026. godine i da će postepeno zameniti uskoro zastarele strateške bombardere B-2 Spirit i B-1B Lancer, koji su decenijama bili ključna sredstva dalekometnih udara iz vazduha.

Aero.rs se detaljnije bavio B-21 bombarderom, a više o letelici sa stealth sposobnostima možete pročitati u posebnom tekstu na našem i vašem portalu.

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>