• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Palestini iz Slovenije: Padobrani za jordanske avione sa humanitarnim pošiljkama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jordansko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo do danas 257 puta dostavilo humanitarnu pomoć iz transportera Lockheed C-130 u saradnji sa Egiptom, SAD, Velikom Britanijom, UAE, Nemačkom, Francuskom i Katarom

  • 1

Slovenija će organizovati prikupljanje polovnih padobrana za dostavu humanitarne pomoći iz vazduha civilima iz Gaze.

Ovu inicijativu najavio je premijer te zemlje Robert Golob nakon što je učestvovao na međunarodnoj konferenciji o humanitarnoj pomoći za Gazu u Jordanu, javlja slovenački portal 24ur.

"U Jordanu i u Egiptu, koji dostavljaju pomoć Palestincima i preko vazduha nedostaje padobrana, istrošenih i korišćenih padobrana," rekao je Robert Golob u emisiji "Odmevi" (odjeci - op. aut.) na TV Slovenija i dodao da ta zemlja neće samo podržati ovu inicijativu, već će i organizovati prikupljanje padobrana u regionu.

Jordansko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Royal Jordanian Air Force - RJAF) do pre dva dana zabeležilo je više od 100 samostalnih "humanitarnih desanta" na oblast Gaze.

Istovremeno, RJAF je izveo 257 akcija dostave humanitarne pomoći iz vazduha u saradnji sa drugim zemljama među kojima su bili Egipat, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nemačka, Francuska i Katar, javlja Jordan Times.

Humanitarna pomoć Gazi iz Jordana desantirana je iz aviona Lockheed C-130 Hercules iz 3. transportne eskadrile RJAF koja bazira na vojnom delu aerodroma u Amanu, u vazduhoplovnoj bazi Kralj Abdulah I.

  • RJAF u sastavu svoje 3. transportne eskadrile ima sedam aviona Lockheed C-130 Hercules i jedan Airbus C-295.

Na razgovorima u Jordanu Golob je predstavio još jednu inicijativu Slovenije, koja je već primenjivana za vreme bivšeg predsednika Danila Turka i koja se tiče rehabilitacije dece iz Gaze na Univerzitetskom rehabilitacionom institutu Soča u Ljubljani.

Slovenija će pored toga preko različitih programa Ujedinjenih nacija Palestincima nameniti dodatnih 2,5 miliona evra pomoći. Prema odluci vlade od utorka, milion evra će biti namenjeno  za UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), zaključuje slovenački 24ur.

(Aero.rs)

Video: RViPVO uvelo u upotrebu Airbus C295: Novi avion prikazan ministru odbrane i načelniku Generalštaba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>