• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija može da smatra NATO baze legitimnim metama ako Ukrajna bude u njima čuvala svoje avione

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri članice NATO - Belgija, Danska, Holandija i Norveška - obavezale su se da će ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu poslati korišćene F-16 letelice, a reč je za sada o oko 60 borbenih aviona

  • 0
F-15 avion, avioni, NATO,  Estonija Tanjug/AP/Lithuanian Ministry of National Defense

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo uskoro treba da dobije prve primerke F-16 borbenih aviona. Nedavno je najavljeno da bi ove letelice, najnaprednije u floti ukrajinskih oružanih snaga, mogle biti čuvane u stranim bazama kako bi bile van domašaja ruskih raketnih dejstava.

Brigadni general ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva (Повітряні сили Збройних сил України) Serhij Holubtsov je za Radio Slobodna Evropa izjavio da bi budući F-16 avioni mogli biti čuvani u vojnim bazama van zemlje.

On je najavio da bi ove letelice mogle da budu korišćene za zamenu oštećenih aviona koji budu morali da idu na popravku, kao i za obuku novih ukrajinskih pilota u inostranstvu, preneo je Telegraf.

"Na taj način bismo u svakom trenutku imali određen broj aviona u operativnoj upotrebi u skladu sa brojem pilota sa kojima rapsolažemo. Ako budemo imali više pilota imaćemo i više aviona u Ukrajini", rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je zapretio da će Rusija razmotriti udare na postrojenja NATO zemalja ukoliko one budu na svojoj teritoriji držale avione koji se koriste tokom sukoba u Ukrajini. Vladimir Putin smatra da to predstavlja ozbiljnu pretnju i dalje uvlačenje NATO u konflikt.

Prvi čovek Ruske Federacije je još ranije izjavio da bi NATO baze sa kojih poleću ukrajinski F-16 mogu biti "legitimne mete".

Četiri članice NATO - Belgija, Danska, Holandija i Norveška - obavezale su se da će ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu poslati korišćene F-16 letelice, a reč je za sada o oko 60 borbenih aviona. Obuka ukrajinskih aviona za ovaj tip aviona već je počela o čemu je portal Aero.rs ranije pisao.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>