• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući piloti ukrajinskih F-16 završili osnovnu obuku u Engleskoj: Evo gde idu dalje na usavršavanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na snimcima se ne vide lica ukrajinskih pilota, a nije navedeno mi mesto gde se ceremonija održala

  • 3

Ukrajinski piloti prošli osnovnu obuku RAF Foto: raf.mod.uk
Deset budućih ukrajinskih pilota uspešno je završilo osnovnu letačku obuku sa britanskim Kraljevskim ratnim vazduhoplovstvom (Royal Air Force - RAF), kao prvu stepenicu pre naprednog školovanja i ultimativno konverzije na F-16 sa partnerskim državama.

Svečanost diplomiranja označila je važan korak u njihovoj profesionalnoj karijeri, ističući njihov uspeh u osnovnom letenju, navodi ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva ponosno na svoje učenike iz Ukrajine.

Pored osnovne obuke letenja, ukrajinski piloti su prošli i obuku engleskog jezika kako bi maksimalno iskoristili svoj kurs, čime su stekli kvalifikacije za dalju obuku. 

Instruktori letenja RAF poučavali su osnovama upravljanja avionom, instrumentalnom letenju, navigaciji na maloj visini i formacijskom letenju, pripremajući ih za dalju obuku pre konverzije na F-16 sa koalicionim partnerima.

Obuka je izvođena na avionima Grob Tutor T.Mk.1. Britanci opisuju Tutor kao "Tutor je idealno jednostavan za letenje, ali istovremeno dovoljno zahtevan da bude odličan avion za osnovnu obuku"

Sedišta postavljena jedno pored drugog "maksimalno povećavaju interakciju instruktora i studenata u vazduhu, dok njegova velika pilotska kabina pruža odličan spoljašnji pogled prilikom školskih krugova"

Ministar odbrane UK, Grant Šaps, izrazio je podršku Velike Britanije u jačanju vazuhoplovnih sposobnosti Ukrajine tokom protekle dve godine, istakavši ulogu u opremanju ukrajinskih aviona dodatnom opremom, kao i pružanju podrške u vidu krstarećih raketa velikog dometa.

Svečanost promocije ukrajinskih pilota je nadgledao načelnik Vazduhoplovnog štaba Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF), vazduhoplovni maršal ser Richard Najton, u prisustvu predstavnika nacija koje čine Koaliciju sposobnosti Vazduhoplovstva.

Veoma netipično za inače odličan foto i video materijal koji RAF objavljuje na svojim kanalima komunikacije, na snimcima se ne vide lica ukrajinskih pilota, a nije navedeno mi mesto gde se ceremonija održala.

Takođe je očigledno vođeno računa da se ne vide oznake na kojima su ispisana imena pilota. Ono što se može primetiti je da su u pitanju uglavnom mlađe osobe, pa nije isključena ni mogućnost da je ova grupa određena da prođe obuku "od nule" po NATO standardima.

Britanci osnovnu obuku svojih pilota na Tutor T.Mk 1 uglavnom obavljaju u eskadrilama u bazi RAF Vitering.

Zemlje poput Holandije i Danske su najavile da će Ukrajini pokloniti avione F-16,.Velika Britanija je mogla ponuditi samo obuku, jer ne koristi ovaj tip vazduhooplova.

Obuka koju sprovodi RAF doprinos Velike Britanije tzv. Air Capability Coalition (Koaliciji vazduhoplovne sposobnosti), koju zajedno predvode Sjedinjene Američke Države (SAD), Danska i Holandija.

Naprednu obuku za ukrajinske pilote treba da obezbedi francusko vazduhoplovstvo pre nego što nauče da lete avionima F-16. U septembru 2023. godine, francuske i ukrajinske vlasti su objavile da su postigle dogovor o obuci ukrajinskih pilota u Francuskoj, podseća Aerotime,

Prema informacijama iz Velike Britanije, prvi F-16 će biti isporučeni Ukrajini do leta 2024. godine.

Ukrajinski piloti takođe prolaze obuku za F-16 u SAD-u od oktobra 2023. godine, u bazi Nacionalne garde (Arizona ANG) Morris u Tuksonu, Arizoni.

Očekuje se da će nekoliko ukrajinskih pilota završiti obuku do maja 2024. godine

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    24. mart 2024. | 21:34

    I kad završe obuku ti neiskusni piloti u starim i inferiornim F16 biće kao glineni golubovi Rusima

  • Mr Pit & 12 guslaca

    26. mart 2024. | 18:32

    Bolje bi im bilo da se zaposle kao piloti u poljoprivrednoj avijaciji Ukrajine, bar bi sačuvali svoje žive glave ! Što visoko leti - nisko pada ! Ko visoko leti - nisko spušta !

  • Tihi

    24. mart 2024. | 19:42

    Kako gde pa u top.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>