• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Belgija naručila Airbus H145M: Višenamenski helikopteri u službi vojske i policije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potpisanim ugovorom je predviđena i obuka pilota i tehničkog osoblja, logistička podrška u trajanju od pet godina kao i nabavka rezervnih delova

  • 0
H145 Airbus Helicopters

Belgija je sa Airbusom postigla dogovor oko kupovine višenamenskih helikoptera H145M. Letelice koje se već nekoliko godina nalaze u službi Vojske Srbije i Helikopterske jedinice MUP, sada će koristiti i belgijske oružane snage.

Kraljevina Belgija će nabaviti 15 helikoptera Airbus H145M za vojsku i dva helikoptera za saveznu policiju. Ugovor je potpisan između Agencije za podršku i nabavku NATO (NATO Support and Procurement Agency - NSPA), u ime Belgije i firme Airbus Helicopters.

Aranžman takođe predviđa i buduća prava kupovine za još tri letelice H145M, navodi se u saopštenju Airbusa od 17. juna.

Vazduhoplovni portal Aviation24 piše da je Savet ministara Belgije krajem maja dao "zeleno svetlo" za kupovinu lakih višenamenskih helikoptera. Cilj nabavke jeste da se oružanim snagama obezbede kapaciteti za medicinske evakuacije kao i za prevoz trupa.

Potpisanim ugovorom navodno je predviđena i obuka pilota i tehničkog osoblja, logistička podrška u trajanju od pet godina kao i nabavka rezervnih delova. Helikopteri treba da budu isporučeni pre kraja 2027. godine, preneo je Aviation24.

Airbus H145M je višenamenski vojni helikopter baziran na civilnom H145. Reč je o letelici sa kojom se može izvršavati različit spektar misija - od od bliske vazdušne podrške, borbenog traganja i spasavanja pa sve do gašenja požara. Među korisnicima vojne verzije H145 nalaze se SAD (UH-72 UH-72 Lakota) Nemačka, Mađarska, Tajland i druge zemlje.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RViPVO) Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) takođe koriste H145M. Srbija je od Airbusa naručila ukupno 19 H145M.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>