• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve i po milijarde za NATO vojno postrojenje na 200 km od Ukrajine: Rumunija proširuje vazduhoplovnu bazu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lokalni mediji preneli su da modernizacija podrazumeva izgradnju vojne infrastrukture sličnoj ovoj u bazi Ramštajn u Nemačkoj mada tako nešto nije potvrđeno od strane zvaničnika

  • 0
Mihail Kogălniceanu Air Base vojna baza Foto: Wikimedia

Rumunija će uložiti značajna novčana sredstva za proširenje i modernizaciju vazduhoplovne baze Mihail Kogalničanu blizu obale Crnog mora.

Ministar odbrane Angel Tilvar je najavio nove investicije u vojno postrojenje u utorak 11. juna tokom svečane ceremonije u vazduhoplovnoj bazi. U Mihail Kogalničanu će prema aktuelnim planovima biti uloženo 2,5 milijarde evra i to za izgradnju nove piste, osmatračkih tornjeva i hangara, preneo je Defense News.

Mihail Kogălniceanu Air Base vojna baza Foto: Wikimedia

Komadant baze, pukovnik Nikolaje Kretu izjavio je da je Rumunija odlučila da unapredi kapacitete baze Mihail Kogalničanu nakon ruske invazije na Gruziju 2008. godine i aneksije Krima u 2014. godini. On navodi da je plan o modernizaciji i proširenju baze odobren još 2018. godine.

Lokalni mediji preneli su da modernizacija podrazumeva izgradnju vojne infrastrukture sličnoj ovoj u bazi Ramštajn u Nemačkoj mada tako nešto nije potvrđeno od strane zvaničnika, piše Defense News.

Mihail Kogălniceanu Air Base vojna baza Foto: Wikimedia

Rumunske oružane snage ubrzano se naoružavaju u prethodnih nekoliko godina. Ratno vazduhoplovstvo (Forțele Aeriene Române) prošlo je kroz ciklus modernizacije nabavkom korišćenih F-16 borbenih aviona uz pomoć kojih su zamenjeni tehnološki zastareli MiG-21.

U bazi Mihail Kogalničanu su pored rumunskih snaga trenutno stacionirani avioni i osoblje NATO članica. Nebo iznad Rumunije, ali i drugih država na istoku severnoatlatskog saveza, iz ove vazduhoplovne baze čuvaju finski F/A-18 kao i britanski Eurofighter Typhoon.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>