• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stigla zamena: Dok se Ukrajina hvali uništenim ruskim avionima, serija lovaca-bombardera Su-34 isporučena VKS

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako se navodi u saopštenju Rosteka, radi se o redovnoj seriji bombardera koji su predati vazduhoplovstvu nakon fabričkih ispitivanja

  • 1
Avion SU-34 Suhoj Shutterstock

Ruska Ujedinjena avio korporacija (United Aircraft Corporation - UAC) isporučila je još jednu seriju frontovskih lovaca-bombardera Sukhoi Su-34 (NATO oznaka Fullback) Ministarstvu odbrane Rusije, javlja državna agencija TASS pozivajući se na pres službu UAC i Rostec.

Avioni koji su isporučeni u trenutku kada zapadni mediji javljaju o napadu Ukrajinskih oružanih snaga na vojno postrojenje Morosovsk o čemu je portal Aero.rs pisao, proizvedeni su u Novosibirksom vazduhoplovnom zavodu V.P. Čkalov.

Kako se navodi u saopštenju Rosteka, radi se o redovnoj seriji bombardera koji su "predati trupama nakon fabričkih ispitivanja“. Nije poznato koliko aviona čiji snimci su se pojavili na društvenim mrežama je isporučeno, niti gde su raspoređeni. 

Generalni direktor UAC, Jurij Sljusar, izjavio je da korporacija povećava proizvodnju borbenih aviona. Prvi zamenik generalnog direktora Rosteca, Vladimir Artjakov, izjavio je da se ovi vazduhoplovi "intenzivno koriste" u oružanim sukobima između Rusije i Ukrajine.

Sukhoi Su-34 je avion namenjen za uništavanje kopnenih i vazdušnih ciljeva, infrastrukturnih objekata zaštićenih protivvazduhoplovnom odbranom i lociranih na znatnim udaljenostima od matične baze u bilo koje doba dana, u svim meteorološkim uslovima, javlja Ruavia.

Suhoj Su-34 Wikimedia/Vitaly V. Kuzmin

Ovaj vazduhoplov je uveden u službu 2014. godine. Maksimalna brzina je 1900 km/h, maksimalni dolet je 4000 km. Avion može da se dopunjava gorivom u vazduhu. Su-34 ima dva  motora AL-31F sa po 12.500 kgf potiska u režimu pojačanja. Posadu čine dva čoveka.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    20. jun 2024. | 05:57

    Super bravo jedan nepismen čovek uveo ceo svet u propast.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>