• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčki mediji: Srbija zainteresovana za kupovinu Mirage 2000

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčko ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa velikim širokim spektrom naoružanja za Mirage 2000-5. U arsenalu HAF nalaze se rakete vazduh-vazduh MICA i krstareće rakete SCALP EG

  • 5
Grčka Dassault Mirage Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Srbija bi u budućnosti mogla, ako je verovati grčkim izvorima,  da postane korisnik francuskih borbenih aviona Dassault Mirage 2000.

Do srpski državni vrh, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića, kontinuirano ponavlja želju za znatno modernijim Rafalima, Srbija je prema pisanjima grčkih medija izrazila interesovanje za nabavku upravo Mirage letelica.

Grčko ratno vazduhoplovstvo (Hellenic Air Force - HAF) trenutno je u fazi rashodovanja Mirage 2000-5 aviona koji treba da ustupe mesto avionima novije generacije poput Lockheed Martin F-35 Lightning II i Dassault Rafale. Portal Enikos je u subotu 8. juna objavio da bi kandidat za kupovinu korišćenih grčkih Mirage 2000-5 letelica mogla da bude Srbija.

Grčka Hellenic Air Force HAF Mirage 2000 Foto: Shutterstock

Zvanični Beograd navodno je izrazio interesovanje za nabavku francuskih borbenih vazduhoplova i opcija kupovine se ozbiljno razmatra, preneo je Enikos.

Lista čekanja za nove Dassault Rafale letelice je dugačka te je upravo ova činjenica jedan od razloga za potencijalnu nabavku korišćenih vazduhoplova iz Grčke.

Resursi flote MiG-29 u sastavu ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO) Srbije prema nekim procenama ističu krajem ove decenije zbog čega je neophodno zanavljanje tehnike.

Ovo rešenje moglo bi da bude za Srbiju prelazna faza za zamenu MiG-29 i starih jurišnika Orao pre isteka resursa i dok ne stignu novi borbeni avioni Rafal, ukoliko najavljeni ugovor bude potpisan, Balkanska bezbednosna mreža.

Grčka Hellenic Air Force HAF Mirage 2000 Foto: Shutterstock

Na listi viškova su 18 Mirage 2000-5 Mk 2 sa velikim stokom rezervnih delova i 22 dodatna motora M53-P2 i pride 18 aviona Mirage 2000EG/BG koji su povučeni iz naoružanja 2021. godine i konzervirani. Koliko bi aviona Srbija mogla da kupi od Grčke za sada nije poznato.

Grčko ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa velikim širokim spektrom naoružanja za Mirage 2000-5. U arsenalu HAF nalaze se rakete vazduh-vazduh MICA i krstareće rakete SCALP EG.

U konkurenciji za kupovinu korišćenih grčkih aviona navodno se nalazi i Indija koja već koristi ovaj tip vazduhoplova u svom naoružanju.

Ova zemlja prema pisanju Enikos za sada nije predala formalni zahtev za  informaciju o ponudi.

Grčki Mirage 2000 mogli bi potencijalno da završe i u Ukrajini jer je Francuska pokazala ineters da Mirage 2000-5 pošalje ratom zahvaćenoj zemlji.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>