• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Završena istraga o fatalnom sudaru japanskih vojnih helikoptera u kom je poginulo osmoro

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izostanak manevara za izbegavanje sudara sa obe strane ukazuje na to da su posade oba helikoptera pogrešno procenile međusobnu udaljenost

  • 0
SH-60K Japan Foto: Shutterstock

Nedostatak instrukcija, propust u osmatranju i održavanju komunikacije doveli su do fatalnog sudara dva japanska mornarička helikoptera SH-60K u aprilu 2024. godine.

Ovo se navodi u upravo objavljenom izveštaju sa rezultatima istrage japanske mornarice, koje navodi portal Aerotime.

Dva izviđačka helikoptera SH-60K iz Pomorskih samoodbrambenih snaga srušila su se tokom noćne obuke blizu ostrva Torišima, oko 600 kilometara južno od Tokija, dok su leteli ka istom lažnom cilju da otkriju podmornicu. O ovom udesu Aero.rs pisao je u aprilu.

SH-60K Japan Foto: Shutterstock

Prema izveštaju istražne komisije Pomorskog štaba, dva helikoptera su se neposredno pre sudara uputila sa različitih lokacija ka istom cilju. U izveštaju se navodi da su helikopteri bili pod kontrolom dva različita oficira koji su davali instrukcije za ova dva vazduhoplova.

Izostanak manevara za izbegavanje sudara sa obe strane ukazuje na to da su posade oba helikoptera pogrešno procenile međusobnu udaljenost, navodi se u izveštaju i precizira da je prednji deo helikoptera koji je leteo pravo sudario se sa levom stranom SH-60K koji je skretao udesno na istoj visini.

SH-60K Japan Foto: Shutterstock

Članovi posada nisu sprovodili adekvatno osmatranje niti delili informacije, kao ni kontrola letenja koja nije komunicirala sa pilotima niti davala odgovarajuće instrukcije svakom helikopteru posebno. Svih osam članova posade u oba helikoptera su poginuli u udesu.

Komisija Pomorskog štaba zaključila je da je neophodno poboljšati osmatranje od strane članova posade, unaprediti opremu kao što je instalacija sistema za upozoravanje od sudara i ostvariti adekvatnu komunikaciju između oficira zaduženih za praćenje vazduhoplova.

SH-60K Japan Foto: Shutterstock

Ministar odbrane Japana Minoru Kihara rekao je da će ministarstvo "učiniti sve što može kako bi se preduzeli preventivni koraci kojima će se u budućnosti sprečiti nove žrtve".

Obuka koja uključuje istovremeno letenje više helikoptera SH-60K nastavljena je 9. jula 2024. godine. Nakon nesreće obuka za ovaj tip helikoptera bila je ograničena na solo letove.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>