• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki avion za elektronsko izviđanje ponovo iznad BiH: Šta radi Artemis blizu granice sa Srbijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova letelica, prema svemu sudeći unajmljena od strane američkih oružanih snaga, navodno može da prikuplja podatke o položajima jedinica i ratne tehnike Vojske Srbije

  • 1
Avion Bombardier 650 Artemis Foto: Wikimedia/United States Army

Izviđački avion za prikupljanje obaveštajnih podataka i presretanje komunikacija Bombardier Challenger 650, odnosno Artemis, danas ponovo leti iznad BiH i oko granica Srbije.

Kako se može videti na servisu za praćenje letova FlightRadar24, avion registracije N488CR je poleteo jutros oko 7 sati iz Konstance, odnosno baze Mihail Kogalničanu na istoku Rumunije. Odatle se zaputio prema severozapadu, gde je ušao u mađarski vazdušni prostor i leteo uz severnu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došao do BiH.

Nakon pristizanja u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine, Artemis je nastavio da kruži na potezu Tuzla-Sarajevo-Mostar. Avion se prema podacima FlightRadar24 kreće na visini od 32.000 stopa, odnosno nešto više od 9.750 metara, brzinama od 574 do 722 kilometara na čas.

Ova letelica, prema svemu sudeći unajmljena od strane američkih oružanih snaga, navodno može da prikuplja podatke o položajima jedinica i ratne tehnike Vojske Srbije.

Podsetimo, Artemis (Aerial Reconnaissance and Targeting Exploitation Multi-Mission Intelligence System) je specijalno opremljena varijanta poslovnog malznjaka Bombardier Challenger 650 napravljena prema dostupnim podaciman samo u dva primerka. U pitanju je avion koji se nalazi u vlasništvu kompanije Leidos Defense Group sa sedištem u Virdžiniji.

N488CR Gautham Kurup / gkaviationphotos@gmail.com

Pomenuta kompanija redovno iznajmljuje avion oružanim snagama SAD za potrebe njihovih misija izviđanja i osmatranja iz vazduha, piše RT Balkan, prenosi RTRS. Artemis je opremljen specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu izviđati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

Prema samom proizvođaču, Bombardier Defense, avion je u vojnoj varijanti namenjen za inspekciju, osmatranje vremenskih i atmosferskih prilika, prevoz visokih zvaničnika, medicinsku evakuaciju, nadzor akvatorijuma, misije potrage i spasavanja, vuču meta...

Mediji spekulišu da Artemis prikuplja podatke o novom naoružanju Vojske Srbije - tačnije FK-3 i HQ-17 protivvazduhoplovnim sistemima. Ovakve spekulacije teško je potvrditi usled tajnovite prirode vojnih misija.

Ovo nije prvi put da se Artemis kreće u blizini vazdušnog prostora Srbije. Letelica je više puta u prošlosti primećena iznad Bosne i Hercegovine, o čemu je portal Aero.rs tada detaljnije pisao.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>