• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Češka kupuje Hellfire rakete od SAD: Naoružanje vredno 138 miliona dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hellfire je razvijen sedamdesetih godina prošlog veka i do danas je korišćen u nekoliko konfliktnih zona širom sveta - uključujući Irak, Avganistan, Panamu i Jugoslaviju

  • 0

Češka je u procesu modernizacije vojne helikopterske flote. Letelice ruske, odnosno sovjetske proizvodnje, treba da zamene američki helikopteri i za njih se trenutno nabavljaju nove protivoklopne rakete.

Američka Vlada odobrila je moguću prodaju 200 raketa vazduh-zemlja AGM-114R Hellfire Češkoj koja planira da njima opremi svoje jurišne helikoptere AH-1Z Viper , čija isporuka je u toku, prenela je Balkanska bezbednosna mreža u utorak 30. jula.

Hellfire rakete Foto: Shutterstock

Vrednost ovog posla navodno iznosi 138 miliona dolara, a novim aranžmanom predviđena je logistička podrška i obuka ljudstva. Češka takođe nabavlja i četiri rakete za obuku kao i određenu količinu rezervnih delova za AGM-114R.

Kompanije Lockheed Martin i BAE Systems, sa kojima će biti sklopljen ugovor, obavezale su se da omoguće obuku češkom zemaljskom osoblju zajedno sa pripadnicima američke vojske.

Češka je od SAD 2019. godine naručila osam UH-1Y Venom i četiri AH-1Z Viper helikoptera u sklopu programa zamene helikopetra ruskog, odnosno sovjetskog porekla. Nakon što je donirala zastarela sredstva Ukrajini, Češka je od SAD dobila dodatnih šest AH-1Z i dva UH-1Y , piše Balkanska bezbednosna mreža.

Prva dva AH-1Z koja treba da budu naoružana AGM-114R isporučena su u avgustu 2023. godine.

AGM-114 Hellfire je protivoklopna raketa koja može biti lansirana sa helikoptera, aviona, brodova i kamiona. Rakete koje nabavljaju češke oružane snage mogu biti ispaljene sa visine od 3.000 metara, imaju poluaktivno lasersko navođenje do cilja i namenjene su prevashodno uništenju oklopnih vozila na zemlji.

Hellfire je razvijen sedamdesetih godina prošlog veka i do danas je korišćen u nekoliko konfliktnih zona širom sveta. Prema pisanju Missile Threat, SAD su dejstvovale Hellfire raketama u Iraku, Avganistanu, Panami i Jugoslaviji.

Pored SAD, na AGM-114 oslanjaju se i oružane snage Francuske, Grčke, Izraela, Italije, Španije, Turske, Hrvatske, Južne Koreje, Indije i mnogih drugih zemalja.

(Aero.rs)

Video: Proslava Dana policije: Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>