• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Embraer našao novog kupca za vojne avione: Češka nabavlja C-390 Millennium

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nabavkom novih letelica, Češka će postati četvrta NATO članica koja u svom naoružanju ima C-390

  • 0

Češka Republika kupila je dva Embraer C-390 Millennium transportna aviona za svoje ratno vazduhoplovstvo. Nabavkom novih letelica, Češka će postati četvrta NATO članica koja u svom naoružanju ima C-390.

Ministarstvo odbrane Češke Republike je u petak 25. oktobra sa Embraer potpisalo ugovor o kupovini novih C-390 Millennium aviona. Reč je o letelici koja može da izvršava različite tipove zadataka - od transporta vojnika i vojne opreme do medicinskih evakuacija.

Češko ratno vazduhoplovstvo (Vzdušné síly armády České republiky) dobiće dva C-390. Ugovorom sa Embraer predviđena je i obuka osoblja kao i logistička podrška proizvođača radi lakše integracije novog tipa aviona u flotu oružanih snaga.

"Istorija nam jasno pokazuje da vojska treba da bude u stanju da prevozi ljude i težak teret na većim udaljenostima. Evakuacije iz Avganistana i Sudana su jasan dokaz za to. Zbog toga sam veoma zadovoljan što smo uspeli da nabavimo avione za naše ratno vazduhoplovstvo koje je sposobno da izvrši ove zadatke“, rekla je ministarka odbrane Češke Jana Černohova.

Pored Češke Republike, za C-390 su se odlučile još tri NATO članice - Porugal, Holandija i Mađarska. Narudžbinu za Millennium imaju Austrija, Brazil i Južna Koreja.

Embraer C-390 Millennium je srednji taktički transportni dvomotorni avion, projektovan prvenstveno za transort ljudsva i tereta ali i za širok spektar drugih zadataka, poput medecinske evakuacije ili misija potrage i spasavanja (Search and Rescue - SAR).

Ovaj vazduhoplov može biti modifikovan za dopunjavanje goriva iz vazduha (KC-390) i gašenje požara. Ima nosivost od 26 tona.

(Aero.rs)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>