• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta su radila dva turska vojna aviona juče na Aerodromu Nikola Tesla

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španija i Turska su u pregovorima o potencijalnoj razmeni vojnih aviona, po kojoj bi Španija mogla da zameni svoje transportne avione A400M za nove turske trenažne avione Hürjet

  • 3

Juče je na Aerodrom Nikola Tesla, sleteo interesantan dvojac turskog ratnog vazduhoplovstva (Türk Hava Kuvvetleri). Na preletu iz Madrida ka turskoj, na beogradski aerodrom sleteli su vojni transporter A400M (reg. 17-0080) i trenažni dvosed Hürjet (24-001) radi dopune goriva.

Španija i Turska su u pregovorima o potencijalnoj razmeni vojnih aviona, po kojoj bi Španija mogla da zameni svoje transportne avione A400M za nove turske trenažne avione Hürjet. Predlog uključuje razmenu 24 turska aviona za obuku Hürjet za šest španskih transportnih aviona A400M. Španija želi da nađe zamenu za svoj trenažni avion Northrop Grumman F-5M, čiji radni vek ističe do 2030.

Ova razmena takođe nagoveštava produbljivanje odnosa u oblasti odbrane između dve zemlje, što može dovesti do daljih zajedničkih projekata i saradnje u budućnosti.

A400M: Višenamenski transportni avion

A400M, je razvijen od strane kompanije Airbus, je višenamenski vojni transportni avion koji se koristi za strateške i taktičke misije. Ovaj avion je poznat po svojim karakteristikama da prevozi teške terete i velike količine vojne opreme na velike udaljenosti, kao i po svojoj sposobnosti da poleće i sleće sa neuređenih pista.

Hürjet: Novi turski trenažni avion

Hürjet razvijen od strane Turkish Aerospace Industries (TAI), je novi turski trenažni laki borbeni avion dizajniran da zameni starije trenažne avione i podrži obuku pilota za avione pete generacije. Neke od ključnih karakteristika Hürjet-a su:

Hürjet je opremljen modernim sistemima za obuku koji omogućavaju realistično simuliranje borbenih scenarija, čime se poboljšava kvalitet obuke pilota.

Pored svoje uloge kao trenažnog aviona, Hürjet može biti korišćen i za lake borbene misije, izviđanje i podršku kopnenim jedinicama.

Tehnička specifikacija:

  1. Maksimalna brzina: 1.4 maha (oko 1,728 km/h).

    Maksimalna visina leta: 45,000 stopa (oko 13,716 metara).

    Dolet: Oko 2,592 kilometra.

    Dužina: 13,6 metara.

    Raspon krila: 9,5 metara.

    Motor: General Electric F404 od 17,000 lbf.

    Avionika: Integrisani sistemi za kontrolu leta, napredni navigacioni sistemi, i HUD (Head-Up Display) za pilota.

    Oružani Sistemi:  do 2.721kg. Sposoban da nosi razne vrste ubojnih sredstava, uključujući vođene rakete, bombe i mitraljeze.

Ova potencijalna razmena aviona između Španije i Turske može značajno poboljšati vojne kapacitete obe zemlje. Španija, sa svojim interesom za Hürjet, nastoji da unapredi svoje kapacitete za obuku pilota, dok bi Turska, dobijanjem A400M, ojačala svoje sposobnosti za vazdušni transport i logistiku.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 787 Dreamliner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>