• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovačka nabavlja nove jurišne helikoptere: Stejt department odobrio prodaju eskadrile AH-1Z Viper

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovačke oružane snage ponovo treba da dobiju eskadrilu jurišnih helikoptera nakon što su pre više od decenije iz upotrebe povukli Mi-24 sovjetskog porekla

  • 0
AH-1Z Viper helikopter Foto: Wikipedia/Official U.S. Navy Page from United States of America Lance Cpl. Brendan Mullin/U.S. Marine Corps Photographer/U.S. Navy

Slovačka namerava da obnovi borbenu helikoptersku komponentu svojih oružanih snaga nabavkom novih američkih Bell AH-1Z Viper helikoptera.

Američki Stejt department odobrio je Slovačkoj 31. jula nabavku eskadrile helikoptera AH-1Z Viper. Posao vredan 600 miliona dolara podrazumeva kupovinu letelica, rezervnih delova, naoružanja ali i logističku podršku za nove helikoptere, prenela je Balkanska bezbednosna mreža.

Slovačke oružane snage tako ponovo treba da dobiju eskadrilu jurišnih helikoptera nakon što su pre više od decenije iz upotrebe povukli Mi-24 sovjetskog porekla.

AH-1Z Viper helikopter Foto: dvidshub.net/Sgt Alex Kouns

Za dvanaest američkih helikoptera nabavlja se i 26 motora (24 za same letelice i dva rezervna), 1.680 nevođenih raketnih zrna, paketi navigacijske opreme, kontejneri sa opremom za elektronsku i drugu zaštitu i sistemi za noćno letenje koji se instaliraju na kacigu pilota.

Slovačko ratno vazduhoplovstvo trenutno se oslanja na oko 20 ruskih i američkih transportnih helikoptera Mi-17 i UH-60 Black Hawk mada ove letelice imaju ograničene borbene sposobnosti.

Bell AH-1Z koje je nabavila i susedna Češka, jesu unapređena verzija helikoptera AH-1W. Glavni korisnik Viper jesu američki marinci (United States Marine Corps - USMC), a nalaze se i u arsenalu bahreinskih oružanih snaga, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Ovaj helikopter naručila je i Nigerija, a trenutno je u toku isporuka AH-1Z i za Češku o čijim je helikopterima Aero.rs nedavno pisao.

Kompanija Bell navodi da je Viper namenjen izvršavanju napadačkih misija ali da se može koristiti i u svrhu vazdušnog osmatranja ili pratnje. Reč je o helikopteru koji može da koristi sredstva za uništavanje zemaljskih ciljeva poput Hellfire ali i rakete AIM-9 Sidewinder za dejstvovanje po drugim letelicama.

Bell navodi da je maksimalna brzina helikoptera 370 km/h kao i da može da prevali distancu od oko 574 kilometara. Proizvođač tvrdi da letelica ima ojačani stajni trap, samozaptivne rezervoare za gorivo i ojačana sedišta koja pružaju veću sigurnost članovima posade u slučaju rušenja.

(Aero.rs)

Video: Galeb Team premijerno na aeromitingu CIAV2024 u Varaždinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>