• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako će Britanci da se bore protiv ruskog elektronskog ometanja vazduhoplova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na jugozapadu Engleske biće izgrađen takozvani anehoički hangar koji će biti otvoren 2026. godine i u kom će se vršiti unapređenje borbenih vazduhoplova protiv elektronskog ometanja od strane neprijatelja

  • 0

Britansko Ministarstvo odbrane planira izgradnju komore veličine hangara, dovoljno velike da u nju stanu avioni F-35 i transportni helikopteri Chinook, kako bi testirali svoju vojnu opremu protiv ometanja GPS signala i drugih vrsta elektronskog ratovanja.

Britanska kompanija QinetiQ će izgraditi "tihi hangar" na lokaciji Boscombe Down, na jugozapadu Engleske, prema ugovoru od 20 miliona funti (26 miliona američkih dolara), navodi se u saopštenju ministarstva.

Takozvani anehoički hangar trebalo bi da bude otvoren 2026. godine i biće jedan od najvećih u Evropi, znatno veći od postojećih objekata u Britaniji, navelo je ministarstvo, piše portal Defense News.

Letelica u hangaru Foto: Shutterstock

Elektronsko ratovanje postalo je gotovo konstantna karakteristika rata u Ukrajini, gde Rusija ometa GPS frekvencije kako bi poremetila tačnost navođenih raketa koje su isporučile zapadne zemlje, a obe strane koriste ometanje za obaranje dronova. U međuvremenu, rusko ometanje GPS signala oko Baltičkog mora redovno izaziva poremećaje u civilnom vazduhoplovstvu.

"Neprijateljske pretnje ometanjem GPS signala kako bi se dezorijentisala vojna oprema postale su sve učestalije," rekla je ministarka za nabavke u odbrani i industriji Marija Igl u saopštenju. "Ovaj najsavremeniji objekat za testiranje pomoći će nam da eliminišemo ranjivosti sa naših platformi."

Hangar će se koristiti za "testiranje integriteta britanske vojne opreme" bez uticaja na druge korisnike kao što su hitne službe i kontrola letenja, navodi ministarstvo.

Letelica u hangaru Foto: Shutterstock

Komora će biti dovoljno velika da u nju stane oprema ali i F-35 avion, Chinook helikopter i MQ-9B Protector dronovi koje koristi Ujedinjeno Kraljevstvo. F-35 ima dužinu od 15,7 metara, Protector ima raspon krila od 24 metra, dok Chinook ima visinu od 5,68 metara.

"Ovo neće biti samo jedna od najvećih takvih komora u Evropi, već će biti i jedna od najmodernijih i najsavremenijih u svetu, gde se mogu bezbedno rekonstruisati neprijateljska okruženja kako bi se vojna oprema, poput borbenih aviona i dronova, podvrgla testiranju," rekao je Ričard Blumfild, šef odeljenja za Elektronsko ratovanje i Svemir u britanskoj agenciji za odbrambenu opremu i podršku.

Izolovani hangar će smanjiti refleksije radio-frekventnih talasa, dok će GPS simulatori pretnji u komori moći da stvore različita neprijateljska okruženja kako bi se testiralo koliko dobro oprema može da izdrži ometanje i druge pretnje, navodi ministarstvo.

Rat u Ukrajini i kineska modernizacija vojske su ponovo izazvali interesovanje za visokotehnološko elektronsko ratovanje, a postoji i potreba za nadoknadom propuštenog - napisao je urednik Međunarodnog instituta za strateške studije Robert Vol u avgustu prošle godine. Američka vojska je izjavila da su zapažanja iz rata između Rusije i Ukrajine pokrenula razvoj ometača, te da se ponovno daje prioritet elektronskom ratovanju nakon decenija zanemarivanja.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Pilot Helikopterske jedinice MUP Srbije o Kamovu Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>