• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sistem S-400 za F-35 avione: Turska navodno spremna da se odrekne ruskog oružja za američke letelice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavna nabavka F-35 od strane Grčke - suparnika Turske u geopolitičkoj areni - navodno je primorala Ankaru da preispita svoju odbrambenu strategiju i odnose sa SAD

  • 4
F-35 S-400 Turska Foto: U.S. Air Force/Capt. Kip Sumner, Wikipedia/Ministry of Defence of the Russian Federation

Turske oružane snage navodno su zainteresovane za nabavku Lockheed Martin F-35 aviona, a za njih su prema svemu sudeći spremne da se odreknu ruskih protivvazduhoplovnih sistema.

Odnosi Turske i SAD naglo su se pogoršali kada je Ankara odlučila da kupi nove S-400 sisteme ruske proizvodnje. Kao odgovor na ovaj potez, zvanični Vašington je 2019. godine izbacio Tursku iz F-35 programa koja je imala porudžbine za 100 aviona ovog tipa.

Mada se činilo da je Turska u potpunosti odustala od svojih Lightning II u korist S-400, čini se da će se situacija uskoro u potpunosti promeniti.

F-35 Italija Foto: Shutterstock

Turske oružane snage navodno su spremne da se odreknu ruskog PVO sistema radi ponovnog ulaska u F-35 program, preneo je Simple Flying pozivajući se na pisanje Cumhuriyet. Ankara je navodno zainteresovana za kupovinu dve eskadrile aviona - po jednu za F-35A i F-35B.

Sistemi S-400 još uvek su kamen spoticanja u odnosima dve zemlje zbog čega je Turska prema navodima spomenutog lista voljna da zadrži ruska PVO sredstva u skladištu ili da ih proda drugim zemljama. Kandidati za transfer ovog naoružanja jesu Pakistan i Indija, preneo je Cumhuriyet.

S-400 Triumf Foto: Wikipedia/Boevaya mashina

Nedavna nabavka F-35 od strane Grčke - suparnika Turske u geopolitičkoj areni - navodno je primorala Ankaru da preispita svoju odbrambenu strategiju i odnose sa SAD.

Turska je od Rusije nabavila protivvazduhoplovne sisteme S-400 po ceni od 2,5 milijarde dolara. Uprkos činjenici da je Rusija isporučila ova sredstva, ona se još uvek nalaze u skladištu i nisu integrisana u sistem odbrane, piše Simple Flying.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Bs kv

    30. avgust 2024. | 02:27

    Neka prodaju nama. Još da ih kompletirano sa SU 35 ili 57 bog da nas vidi. Ne trebaju nam francuski preskupi krševi .

  • Zdenko

    30. avgust 2024. | 13:43

    Nikada ne treba verovati turčinu. Kroz vekove uvek nož u leđa zabadali.

  • Mile

    30. avgust 2024. | 12:10

    Znači kupili i zakatančili u magacin. Ako dobiju milijardu za isti, prst u uvo i da pevaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>