• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grčka potpisala ugovor za nabavku F-35: Flota aviona pete generacije plaćena gotovo 3,5 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Atina je navodno obezbedila i pravo kupovine za dodatnih 20 letelica koja planira da iskoristi nakon 2030. godine

  • 0
Lockheed Martin F-35 Lightning Foto: dvidshub.net/Airman 1st Class Yosselin Perla

Grčko ratno vazduhoplovstvo (Hellenic Air Force - HAF) treba da postane novi korisnik Lockheed Martin F-35 Lightning II nakon što je finalizovan ugovor za nabavku aviona pete generacije.

Zvanična Atina potpisala je pismo prihvatanja (Letter of Acceptance - LOA) sa Sjedinjenim Američkim Državama za kupovinu F-35A, preneo je Aero Time u četvrtak 25. jula pozivajući se na ERT News. Reč je o ugovoru vrednom 3,47 milijardi dolara kojim je predviđena isporuka 20 Lightning II.

Lockheed Martin F-35 Lightning Foto: dvidshub.net/2nd Lt. Daniel Rubio

"Grčka gradi moćne oružane snage kupovinom najsavremenijih borbenih aviona na svetu", izjavio je grčki ministar nacionalne odbrane Nikos Dendias.

Prvi avioni za oružane snage ove mediteranske zemlje treba da budu isporučeni 2028. godine i oni će prema aktuelnim planovima biti raspoređeni u 117. borbeno krilo u vazduhoplovnoj bazi Andravida na zapadu Peloponeza. Atina je navodno obezbedila i pravo kupovine za dodatnih 20 letelica koja planira da iskoristi nakon 2030. godine.

Lockheed Martin F-35 Lightning Foto: dvidshub.net/Tech. Sgt. Betty Chevalier

Grčko ratno vazduhoplovstvo trenutno raspolaže velikim brojem različitih tipova aviona. Dok okosnicu flote borbenih aviona trenutno čine F-16 avioni, koriste se i Dassault Mirage 2000, Rafale kao i F-4 Phantom II koji uskoro treba da budu povučeni iz upotrebe.

HAF planira da se u skorije vreme reši nekoliko tipova aviona o čemu je portal Aero.rs detaljnije pisao. Deo letelica mogao bi biti poslat Ukrajini, a grčki mediji su nedavno pisali da je Srbija navodno zaiteresovana za kupovinu korišćenih Mirage 2000.

(Aero.rs)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>