• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pad L-39 Albatros u Bugarskoj: Piloti se nisu katapultirali

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na vojnom aerodromu Graf Ignatievo za sutra je bio zakazam aero-miting povodom 20 godina ulaska Bugarske u NATO. Događaj je zbog nezgode otkazan i biće održan u drugom terminu

  • 0

U avio-bazi Graf Ignatievo u Bugarskoj danas je došlo do katastrofe kada se prilikom izvođenja veoma zahtevnog manevra na niskoj visini srušio vojni školski avion Aero L-39ZA Albatros, prenosi bugarska državna televizija.

U avionu su bila dva pilota, instruktor i pilot, a pre pada letelice nije došlo do aktiviranja katapulta. Još uvek nema zvaničnih informacija o stradalima. Nakon pada trenažnog aviona došlo je do požara, a misija spašavanja posade trenutno je u toku.

Prema pisanju Trud, mesto nesreće nadleće Airbus H215M.

Na ovom vojnom aerodromu za sutra je bio zakazam aero-miting povodom 20 godina ulaska Bugarske u NATO. Događaj je zbog nezgode otkazan i biće održan u drugom terminu. Inače, ranije danas, na poziv američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) bugarski predsednik Rumen Radev učestvovao je u letu američkog ratnog aviona F-16, na istom aerodromu.

Aero L-39ZA Albatros je mlazni avion namenjen obuci pilota ali ima i ograničene borbene sposobnosti. Bugarsko ratno vazduhoplovstvo (Военновъздушни сили) koristi avione češke proizvodnje od 1986. godine.

L-39 Albatros Foto: Shutterstock

Od uvođenja L-39 - aviona u klasi jugoslovenskog G-4 Super galeba - u upotrebu prošlo je već više od pola veka ali se uprkos tome avion još uvek koristi u ratnim vazduhoplovstvima širom sveta. Pored obuke pilota, može se koristiti i za izvršavanje zadataka bliske vazdušne podrške jedinicama na zemlji.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>