• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bili su strah i trepet za nemačke pilote: Ovo su najlegendarniji saveznički avioni iz Drugog svetskog rata

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilo u Evropi, Aziji ili Africi, ovi avioni zadavali su snažne udarce fašističkim Silama osovine. Proizvedeni su u desetinama hiljada primeraka i ušli u istoriju vojne avijacije

  • 0
Supermarine Spitfire Foto: Shutterstock

Vojna avijacija pokazala se kao ključna u ratnim naporima savezničkih sila protiv nacističke Nemačke, Japana i Italije. Tokom šest godina ratnih dejstava u Evropi, Africi i Aziji veliku ulogu u ostvarivanju prevlasti na frontu imali su borbeni avioni.

Ovo su neki od najlegendarnijih aviona Drugog svetskog rata čiji su piloti dali nemerljiv doprinos porazu fašizma i oslobođenju od Sila osovine.

Britain Spitfire Hemmings Foto: Tanjug/AP

Supermarine Spitfire

Lista legendarnih aviona Drugog svetskog rata ne može se napraviti bez Supermarine Spitfire. Avion koji se pokazao ključnim u Bici za Britaniju i kampanjama saveznika u drugim delovima sveta ušao je upotrebu svega godinu dana pre izbijanja rata.

Avion je mogao da postigne maksimalnu brzinu od 594 km/h zahvaljujući Rolls-Royce Merlin motoru. Supermarine je tokom godina 30-ih i 40-ih godina konstantno unapređivao ovaj avion kako bi ostao relevantan na bojnom polju. Arhineprijatelj Spitfire bio je nemački Messerschmitt Bf 109 sa kojim se često borio tokom Bitke za Britaniju.

Supermarine Spitfire koristili su britansko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Royal Air Force - RAF), ratno vazduhoplovstvo američke vojske (United States Army Air Forces), kraljevsko kanadsko ratno vazduhoplovstvo (Royal Canadian Air Force - RCAF). Spitfire je proizveden u preko 20.000 primeraka, a nekima od njih su tokom rata upravljale i jugoslovenske jedinice u sasatvu RAF.

Hawker Hurricane Foto: Shutterstock

Hawker Hurricane

Neretko zaboravljena legenda Drugog svetskog rata jeste britanski Hawker Hurricane. Iako je svu slavu pokupio Spitfire, uloga Hurricane u borbi protiv nacista ne sme biti zaboravljena.

Reč je o borbenoj letelici koja je ušla u upotrebu RAF 1937. godine, postavši tada najbrži avion u floti ratnog vazduhoplovstva. Njegova maksimalna brzina iznosila je 540km/h. Dizajniran je da bude pouzdan i jednostavan za održavanje kako bi izdržao uslove eksploatacije u ratnom periodu.

Pilotima Hurricane pripisuje se uništavanje 60% svih izgubljenih aviona Luftwaffe tokom Bitke za Britaniju što svedoči o njegovoj efikasnosti. Proizvodnja Hawker Hurricane zaustavljena je 1944. godine, a vazduhoplov je tokom rata bio u službi RAF, RCAF ali i jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo. Napravljeno je gotovo 14.500 aviona ovog tipa.

tuskegee airmen Foto: Shutterstock

North American P-51 Mustang

Sa druge strane Atlantskog okeana se u isto vreme rađala jedna nova legenda. Mada se na bojnom polju, odnosno iznad njega pojavio nešto kasnije tek 1942. godine, P-51 Mustang se pokazao kao dostojan protivnik avionima nemačkog Luftwaffe.

Primarni korisnik Mustanga u njegovim prvim mesecima službe bio je britanski RAF. Mustang je umesto američkih motora koristio britanski Rolls-Royce Merlin agregat koji je pogonio i već pomenuti Supermarine Spitfire.

Pre uvođenja P-51 u službu, savezničke bombarderske eskadrile su trpele velike gubitke prilikom dejstava iznad kontinentalne Evrope. Dolaskom Mustang aviona bombarderi konačno dobijaju pratnju koja ih je štitila od napada nemačke avijacije. North American je proizveo preko 15.500 Mustanga, upisavši ovaj avion u slavnu istoriju savezničkih sila.

Ruska istorija, Sovjetska istorija, Sovjetski Savez, SSSR, Drugi svetski rat Sovjetski lovac „jak-9” je ušao u masovnu proizvodnju 1942. kao dalji razvoj „jak-7”, a proizvedeno je 16.769 primeraka. Bio je jedno od glavnih oruđa pobede Sovjetskog Saveza nad Trećim rajhom u Drugom svetskom ratu. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / 46aviation

Jakovljev Jak-9

Okosnica sovjetskog ratnog vazduhoplovstva (Военно-Воздушные Силы Союза Советских Социалистических Республик) tokom Drugog svetskog rata bio je Jakovljev Jak-9, odnosno porodica aviona proizvedenih na ovoj platformi.

Jak-9 nastao je modifikacijom letelice Jak-7, a floti ratnog vazduhoplovstva pridružio se 1942. godine tokom Bitke za Staljingrad. Tokom ratnih godina proizvođen je u nekoliko različitih varijanti kako bi mogao efikasno da se suprotstavi nemačkoj avijaciji. Iz fabrike biroa Jakovljev izašlo je skoro 17.000 Jak-9 aviona zbog čega nema sumnje da je odigrao ključnu ulogu u ratnim naporima.

Izrada Jak-9 kratko je nastavljena nakon Drugog svetskog rata, a verzija letlice Jak-9P poslednji je tip lovaca sa klipnim motorom proizveden od strane Jakovljeva.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M prikaz Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>