• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mirage 2000 uskoro u rukama Ukrajinaca: Evo kada se očekuje isporuka prvih francuskih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostvare li se planovi Pariza, ukrajinske oružane snage će za manje od godinu dana u naoružanje uvesti dva potpuno nova tipa aviona - Mirage 2000 i F-16

  • 0
Dassault Mirage 2000 Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Francuska planira da tokom naredne godine isporuči prve Dassault Mirage 2000 avione ukrajinskim oružanim snagama. Ministar odbrane Francuske otkrio je kada se očekuje da Kijev preuzme letelice kao i kakve sposobnosti će avioni imati.

Nakon F-16 Fighting Falcon, ratnom vazduhoplovstvu Ukrajine (Повітряні сили Збройних сил України) uskro treba da budu dostavljeni Mirage 2000 avioni. Ministar odbrane Francuske Sébastien Lecornu objavio je na svom X (nekada Twitter) profilu nove detalje o isporuci borbenih aviona za Kijev.

Dassault Mirage 2000 Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

On je u utorak 8. oktobra saopštio da će prvi Mirage 2000 stići u Ukrajinu u prvom kvartalu 2025. godine. Ostvare li se planovi Pariza, ukrajinske oružane snage će za manje od godinu dana u naoružanje uvesti dva potpuno nova tipa aviona.

Sébastien Lecornu je takođe otkrio da će na donirane Mirage 2000 biti integrisano i naoružanje za uništavanje ciljeva na zemlji, o čemu je Aero.rs nedavno pisao. Modifikacija aviona biće izvršena u mestu Kazo u departmanu Žironda na zapadu Francuske. Avioni takođe treba da dobiju sposobnosti elektronskog ratovanja, dodao je ministar odbrane.

Dassault Mirage 2000 Foto: Shutterstock/Ryan Fletcher

Ukrajinske oružane snage treba da dobiju Mirage 2000-5 iz naoružanja francuskih vazdušno-kosmičkih snaga (Armée de l'air et de l'espace). Reč je o avionima namenjenim vazdušnoj borbi koji nakon prepravki u Žirondi treba da dobiju mogućnosti dejstvovanja po zemaljskim ciljevima.

Mada trenutno nije poznato kakvo će tačno naoružanje ukrajinski Mirage moći da nose, specijalizovani vazduhoplovni portali poput The War Zone spekulišu da će se ispod krila ovih aviona naći SCALP-EG krstareće rakete kao i precizno vođene bombe Hammer.

(Aero.rs)

Video: Helikopteri Mi-35P sa srpskim oznakama: Generalna proba prikaza Zastava 2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>