• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuska do 2033. treba da razvije dron koji će pratiti novi model Dassault Rafala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj borbeni dron doprineće tehnološkoj i operativnoj superiornosti francuskih vazduhoplovnih snaga od 2033. godine, izjavio je Eric Trapije, izvršni direktor Dassault Aviationa

  • 0
HRZ Rafale MORH/F.Klen

Posle SAD, Kine i Rusije koji su razvili svoje modele dronova koji će pratiti njihove najnovije avione i Francuska se odlučila na taj korak: francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu, potvrdio je razvoj "prijateljskog krila" koji će leteti "u paru" sa novim Dassault Rafalom F5.

Ova informacija otkrivena je 8. oktobra 2024. godine tokom ceremonije obeležavanja 60. godišnjice Francuskih strateških vazduhoplovnih snaga (FAS) u bazi Sen Dizer u istočnoj Francuskoj.

Tada je rečeno da će prvi primerci F5 biti uvedeni u upotrebu 2030, dok će novi stealth borbeni dron trebalo da uđe u upotrebu tri godine kasnije. 

Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Prema proizvođaču, dron će imati sisteme autonomne kontrole i unutrašnji prostor za oružje. Dron će, delujući kao jedinica za izviđanje, služiti za probijanje neprijateljskih linija odbrane i prikupljanje obaveštajnih podataka pre nego što Rafale stupi u borbu, piše Aerotime.

"Ovaj stealth borbeni dron, zajedno sa Rafale F5, doprineće tehnološkoj i operativnoj superiornosti francuskih vazduhoplovnih snaga od 2033. godine,“ izjavio je Eric Trapije, izvršni direktor Dassault Aviationa.

Ovaj koncept, koji će prethoditi programu Future Combat Air System, razvijenom u saradnji Francuske, Nemačke i Španije, prvi put je pomenut u okviru sledećeg francuskog vojnog programskog zakona za period 2024-2030. Ideja da se piloti i njihovi skupi avioni drže dalje od akcije oslanjanjem na dronove sa sposobnostima nalik borbenim avionima, koji se često nazivaju 'lojalni pratioci', centralna je za šestu generaciju borbenih aviona.

Međutim, takvi sistemi mogli bi postati operativni pre svojih pilotiranih kolega. U junu 2024. godine, Airbus je predstavio svoj koncept Wingman na Međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi ILA u Berlinu, s kojim očekuje da će sarađivati i podržavati Eurofighter Typhoon. O ovom projektu naš portal je pisao u više navrata.

Dassault Rafale facebook/Armée de l'Air et de l'Espace

Nadolazeći Rafale F5 dizajniran je da unapredi operativnu efikasnost francuskih vazduhoplovnih snaga, posebno za konvencionalne misije i uloge nuklearnog odvraćanja. Cilj mu je da odgovori na globalne pretnje u razvoju i nasledi standard F4, koji je već uveo značajna poboljšanja u pogledu povezanosti i sposobnosti obrade podataka.

Još jedan značajan dodatak arsenalu Rafale F5 pored njegovog pratećeg drona je ASN4G, hipersonična nuklearna raketa sa remdžet pogonom, koja će do 2035. godine postati sastavni deo francuskih snaga za nuklearno odvraćanje.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>