• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

USAF potrošio 12 milijardi dolara za pet godina na održavanje flote F-35

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ponos američkih oružanih snaga već dugo ima problema sa održavanjem, uključujući kašnjenja u remontu, nestašice rezervnih delova, veliku zavisnost od spoljašnjih dobavljača

  • 0

Šestu godinu za redom ponos američkog ratnog vazduhoplovstva, F-35 nije uspeo da ispuni ključni kriterijum operativne spremnosti, uprkos stalnom povećanju troškova za operativnu upotrebu i održavanje aviona.

Ovo je zaključak novog izveštaja američke Kancelarije za odgovornost vlade - državne agencije za nadzor (GAO), na koju se poziva portal Defense One.

Pentagon je potrošio više od 12 milijardi dolara za operativnu upotrebu i održavanje F-35 flote od fiskalne 2018. do 2023. godine, navodi GAO. Međutim - to nije najveći problem:  Sedam drugih programa aviona koji su u upotrebi u raznim vidovima američkih oružanih snaganije uspelo da ispuni ciljeve u pogledu operativne spremnosti šest godina zaredom, dok je još pet programa propustilo da dostigne ciljeve u tri, četiri ili pet od tih godina.

Operativna spremnost se odnosi na procenat vremena tokom kojeg avion može da leti i izvrši barem jednu od dodeljenih misija.

"Nijedna od 15 varijanti taktičkih aviona nije ispunila svoje ciljeve u pogledu operativne spremnosti u fiskalnoj 2023. godini. Samo dva tipa aviona: F-15C i F-16C ispunili su svoje godišnje ciljeve u najmanje polovini godina od fiskalne 2018.", navodi se u izveštaju GAO-a.

F-35s Norveška, F35s Foto: Shutterstock

I pored toga što je prošle godine pokrenuta inicijativa "Rat za spremnost", sa ciljem povećanja operativne spremnosti aviona za 10 procenata do kraja marta 2024, ukupan rezultat povećanja gotovosti je samo 2,6 procenata tokom te godine, dostigavši 55,7 procenata.

"Nismo tamo gde treba da budemo u pogledu operativne spremnosti, ali smo u sistem uveli elemente za koje mislim da nam pokazuju put kako da to postignemo,“ izjavio je general-potpukovnik Majkl Šmit, izvršni direktor programa F-35, novinarima prošlog meseca.

Letelica u hangaru Foto: Shutterstock

F-35 već dugo ima problema sa održavanjem, uključujući kašnjenja u remontu, nestašice rezervnih delova, veliku zavisnost od spoljašnjih dobavljača i nedostatak pristupa tehničkim podacima potrebnim za popravke.

Lockheed Martin trenutno vodi i upravlja održavanjem, ali to je Pentagonu ostavilo "ograničenu mogućnost odlučivanja i uticaj na remont", navodi GAO.

Joint Strike Missile Foto: kongsberg.com

Kompanija će morati da prepusti deo kontrole nad održavanjem u narednim godinama, nakon što su zakonodavci u Nacionalnom zakonu o odbrani iz 2022. formalno zahtevali od vojnih službi da preuzmu upravljanje održavanjem F-35 do 2027.

Ukupni troškovi operativne upotrebe i održavanja aviona za tri vojne grane premašiće 1,5 biliona dolara, a ukupni troškovi programa F-35 dostići će ukupne troškove od 2 biliona dolara.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>