• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avio-kompanijama 17 miliona evra za otvaranje novih linija: Slovenija pokrenula novi tender

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pozamašna suma novca namenjena je subvencionisanju prevoznika u naredne tri godine, odnosno pokrivanju polovine njihovih troškova na slovenačkim aerodromima

  • 0
Aerodrom Jože Pučnik Ljubljana Salinger Igor

Slovenačka vlada pokrenula je novi, četvrti po redu, tender za dodelu subvencija avio-kompanijama koje su spremne da otvore nove linije. Nakon tri relativno neuspešna tendera, vlada se nada da će konačno privući veći broj prevoznika.

Ukupno 16,8 miliona evra izdvojeno je iz budžeta za subvencionisanje avio-kompanija u zamenu za pokretanje novih linija iz Slovenije. Pozamašna suma novca namenjena je subvencionisanju prevoznika u naredne tri godine, odnosno pokrivanju polovine njihovih troškova na slovenačkim aerodromima, piše Ex-Yu Aviation News.

Aerodrom Jože Pučnik Ljubljana Fraport Slovenija
Na tender se mogu prijaviti avio-kompanije iz Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja (European Common Aviation Area - ECAA) koji pored EU prevoznika uključuju i one iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, BiH, Albanije, Norveške i Islanda. Rok za prijavu je do 12. februara, a imena firmi koje su ostvarile prava na subvencije biće objavljena do 30 dana nakon završetka tendera.

Na prethodna tri nadmetanja prijavilo se svega četiri avio-kompanije. Iberia, airBaltic, Luxair i Norwegian Air jedini su iskazali interes za otvaranje linija ka Sloveniji, a tek jedan prevoznik je do sada pokrenuo letove, prenosi Ex-Yu Aviation News.

Luxair je sredinom septembra otvorio novu liniju između Luksemburga (LUX) i Ljubljane (LJU) na kojoj leti dva puta nedeljno. Letonski nacionalni avio-prevoznik airBaltic planira da pokrene liniju između Rige (RIX) i slovenačke prestonice ovog maja dok bi letovi Norwegiana i Iberie trebali da uslede ovog leta.

Bankrotom slovenačke avio-kompanije Adria Airways i izbijanjem pandemije korona virusa, ljubljanski aerodrom izgubio je veliki broj putnika. Uprkos relativno dobrim operativnim pokazateljima u 2023. godini tokom koje je opsluženo skoro 1,3 miliona putnika, aerodrom Jože Pučnik još uvek je daleko od rezultata iz rekordne 2018. godine u kojoj je zabeleženo preko 1,8 miliona putnika.

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>