• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slovenija pokušava da privuče avio-kompanije: Grac, Klagenfurt, Zagreb i Trst za to vreme ubiru kajmak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine je kroz zagrebački aerodrom prošlo oko 200.000 slovenačkih putnika ili oko 5% ukupno, dok je austrijski Klagenfurt od ukupnog broja putnika ugostio čak 18% iz Slovenije

  • 0
B737 Salinger Igor

Aerodromi iz okruženja pokušavaju da privuku što više putnika iz Slovenije dok istovremeno iako ova nekadašnja jugoslovenska repubkika nastavlja da nudi subvencije avio-kompanijama za pokretanje novih linija kao sredstvo za poboljšanje svoje povezanosti sa Evopom i svetom.

Aerodrom Grac (GRZ) u Austriji, koji se nalazi sedamdesetak kilometara severno od Maribora, objavio je da je oko 10 odsto njegovog ukupnog broja putnika iz Slovenije, prenosi Ex Yu Aviation. Prošle godine je zabeležio porast slovenačkih putnika nakon što je Eurowings otvorio svoju na tom aerodromu. Takođe, značajan broj slovenačkih putnika svake godine koristi njegov obiman letnji čarter program.

Austrian Ailines E190 Salinger Igor
Samo sedamdesetak kilometara od ljubljanskog aerodroma Jože Pučnik (LJU), aerodrom u Klagenfurtu (KLU) je 2023. opslužio 153.536 putnika uz značajan broj onih koji su došli iz Slovenije, konkretno 18 odsto, što je ukupno preko 27.300 putnika.

Klagenfurt opslužuje Austrian Airlines, koji održavaletove za Beč i Hamburg, dok Ryanair ima letove tokom cele godine za London Stansted i sezonske za Alikante i Palma de Majorku.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor prošle godine rezultirao je povećanjem broja putnika iz Slovenije koji koriste aerodrom Franjo Tuđman Zagreb (ZAG). Prošle godine je kroz aerodrom prošlo oko 200.000 slovenačkih putnika ili oko 5% ukupno.

Zanimljivo da je MZLZ saopštio da ne vode statistiku o nacionalnosti, odsnosno državljanstvu putnika i da je "procjena zasnovana na statistici parkiranih automobila na aerodromu i porijeklu prodatih avio karata”. Kroz MZLZ trenutno dnevno prolazi oko 550 slovenačkih putnika, piše Ex Yu Aviation

Ryanair boeing 737 max Shutterstock
Aerodrom Trst (TRS) u Italiji takođe se takmiči za slovenačke putnike. Generalni direktor aerodroma Marko Konsalvo rekao je da je predstojeće otvaranje baze Ryanaira u italijanskom gradu prilika za privlačenje više putnika iz Slovenije.

"Svakako imamo saobraćaj od regionalnih suseda, koji više ne idu u Veneciju sa povećanjem naše ponude letova. Rast Ryanair će nam omogućiti da zadržimo putnike iz regije koje danas koriste Veneciju u velikom broju. Definitivno vidimo priliku u privlačenju više putnika iz Slovenije”, kaže Konsalvo

(ExYuAviation/Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>