• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne cvetaju ruže svim aerodromima: Broj putnika u Nišu, Banja Luci i Tuzli u padu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ryanair i Wizz Air trenutno imaju problema sa svojim flotama aviona. Dok Wizz Air servisira GTF motore, Ryanair čeka zakasnele isporuke Boeing 737 MAX letelica

  • 0
Wizz Air Salinger Igor

Nekoliko aerodroma na prostoru nekadašnje Jugoslavije registruje smanjenje broja putnika usled ukidanja i redukcije letova niskotarifnih avio-kompanija na koje su se manji aerodromi očigledno previše oslonili.

Aerodromi u Nišu (INI), Banja Luci (BNX) i Tuzli (TZL) ove godine beleže slabiji promet, a čini se da su glavni - uslovno rečeno - krivci za ovaj negativan trend avio-kompanije Wizz Air (W6) i Ryanair (FR).

Dok velika vazdušna čvorista u regionu uspevaju da nadomeste izgubljene kapacitete niskotarifnih prevoznika dodatnim letovima drugih avio-kompanija, manji aerodromi suočeni su sa padom u broju prevezenih putnika.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu je tokom prvog kvartala ove godine opslužio 74.883 putnika sto je za 15,8% manje nego u istom periodu prethodne godine. Ovakav rezultat može se pripisati poslovanju Wizz Aira i Ryanaira koji su ukinuli 35%, odnosno 30% letova u prvom kvartalu, preneo je Ex-Yu Aviation News.

Ryanair B737 Milena Đorđević

Mihajlo Zdravković, Direktor preduzeća Aerodromi Srbije koje upravlja Konstantinom Velikim, izjavio je da se trenutno vode pregovori sa avio-kompanijama oko uspostavljanja novih linija tokom 2025. godine, dodajući da se nada da će problemi u lancu snadbevanja biti rešeni do tada.

Banjalučki aerodrom takođe je registrovao pad u broju prevezenih putnika. Kroz terminal aerodroma u Republici Srpskoj je u prva tri meseca 2024. godine prošlo 21.270 putnika - 30,7% manje nego lani. Ryanair je ukinuo 45% letova dok je Wizz Air smanjio broj polazaka za 70%.

RYANAIR BOEING 737 Shutterstock

Još jedan aerodrom u Bosni i Hercegovini u 2024. godini ima lošije operativne rezultate. Aerodrom u Tuzli registrovao je 14.737 putnika u prvom kvartalu dok su kapaciteti smanjeni za 63% u poređenju sa prošlom godinom. Wizz Air je u prethodnoj godini ukinuo bazu u ovom gradu, a ni subvencionisani letovi Lumiwings (L9) nisu značajno uticali na rezultate tuzlanskog aerodroma, pise Ex-Yu Aviation News.

Ryanair i Wizz Air trenutno imaju problema sa svojim flotama aviona.

Mađarski niskotarifni avio-prevoznik prizemljio je petinu letelica zbog faličnih Pratt & Whitney GTF na avionima nove generacije Airbus A320neo i A321neo. Zbog neplaniranih servisa na ovim vazduhoplovima, odnosno njihovim pogonskim agregatima, Wizz Air je bio primoran da ukine veliki broj linija i polazaka.

Wizz Air Salinger Igor

Mada nije pogođen problemima sa GTF motorima, Ryanair takođe ima operativnih izazova. Boeing trenutno kasni sa isporukama Ryanairovih 737 MAX aviona usled limitirane proizvodnje nametnute od strane Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration) nakon incidenta na letu Alaska Airlines 1282.

Mreža letova na većim regionalnim aerodromima takođe je smanjena. Prema pisanju Ex-Yu Aviation News, tokom predstojeće zimske sezone Wizz Air će smanjiti broj letova iz Skoplja (SKP) ka aerodromima Berlin (BER), Hamburg (HAM), Milano (MXP), Keln (CGN), Frankfurt Han (HHN), Bolonja (BLQ), Malta (MLA), Ajndhoven (EIN) i Šarlroa (CRL) kao i ka Bremenu (BRE), Kopenhagenu (CPH) i Stokholmu (NYO).

Skoplje će takođe dobiti dodatne letove Wizz Aira za Nirnberg (NUE), Malme (MMX) i London (LTN).

Na beogradskom aerodromu (BEG) Wizz Air planira da smanji broj polazaka za Pariz Bove (BVA), Barselonu (BCN), Berlin (BER), Ajndhoven (EIN) i Bergamo (BGY). Avio-kompanija u isto vreme planira da poveća broj letova za Dortmund (DTM), Geteborg (GOT), Malme (MMX) i Stokholm (NYO).

(Aero.rs)

Video: Trade Air nabavio novi Airbus A320

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>