• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ethiopian Airlines planira da gradi najveći aerodrom u Africi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi aerodrom će biti smešten u blizini grada Bishoftu, 45 km od glavnog grada Addis Abebe

  • 0
Avion Ethiopian Airlines Boeing 787 Foto: Shutterstock

Ethiopian airlines je potpisala ugovor o projektu novog aerodroma sa četiri piste, koji će postati najveći aerodrom u Africi kada se izgradnja završi 2029. godine, izjavio je predsednik državne aviokompanije Ethiopian Airlines u petak.

Novi aerodrom će biti smešten u blizini grada Bishoftu, otprilike 45 km od glavnog grada Addis Abebe. Imaće kapacitet od 100 miliona putnika godišnje i imaće 270 parking pozicija za avione, rekao je generalni direktor Ethiopian Airlines-a, Mesfin Tasew, na konferenciji za novinare. Projekat aerodroma će raditi inženjerska i konsultantska firma Sidara iz Dubaija, izjavio je direktor operacija te kompanije Tariq Al Qanni.

Planovi za izgradnju ovog aerodroma prvi put su objavljeni 2018. godine. Mesfin je naglasio da će trenutni glavni čvor za najveću aviokompaniju u Africi, Bole International Airport u Addis Abebi, uskoro dostići svoju kapacitet od 25 miliona putnika godišnje.

„Ovo je petogodišnji projekat koji će biti završen 2029. godine. Biće to najveći aerodrom u Africi,“ rekao je Mesfin. „Sama prva faza će koštati najmanje 6 milijardi dolara... Novac će doći putem kredita, a već postoje kompanije koje su pokazale interesovanje za ulaganje u njega.“

Ethiopian Airlines je u poslovnoj 2023/2024. godini prevezao 17 miliona putnika i očekuje da će u novoj poslovnoj godini koja je počela u julu prevesti 20 miliona putnika.

Novi aerodrom predstavlja značajan korak u unapređenju avio-infrastrukture u Africi i ima za cilj da dodatno poveća kapacitet i efikasnost u regionalnom i međunarodnom saobraćaju. Sa ovom investicijom, Etiopija ne samo da će ojačati svoju poziciju kao ključni igrač u avio-industriji, već će i doprineti ekonomskom razvoju regiona kroz poboljšane logističke mogućnosti i povećanje broja zaposlenih u industriji.

Projekat aerodroma će uključivati moderne tehnologije i infrastrukturu koja će omogućiti visok nivo bezbednosti i udobnosti za putnike. Takođe, očekuje se da će novi aerodrom postati važan centar za povezivanje sa drugim delovima Afrike i sveta, pružajući nove poslovne i turističke mogućnosti.

Ovaj projekat je dokaz posvećenosti Ethiopian Airlines-a razvoju avio-industrije u Africi i njegovoj ambiciji da postane lider u globalnom avio-saobraćaju.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>