Otkrivamo: Aerodrom Mostar postaje baza za jednu avio-kompaniju iz Evropske unije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz grada na Neretvi ove godine su leteli vazduhopolovi Air Serbie, Croatia Airlinesa i SkyAlpsa, a uprava aerodroma pregovarala je i sa Pegasus Airlinesom

Foto:Mostar Airport Ltd.

Mostarski aerodrom uskoro bi trebalo da postane baza za jednu avio-kompaniju. Ovo je na svom facebook profilu najavio gradonačelnik Mostara Mario Kordić, dodavši da se time otvaraju preduslovi za dalji razvoj.

"Vazdušna luka Mostar po prvi put u istoriji posaje baza jednog avio-prevoznika. Ova značajna prekretnica osiguraće dalji razvoj vazdušne povezanosti Mostara s Evropom i svetom, podstičući privredu, turizam i otvaranje novih radnih mesta", napisao je Kordić i dodao kako će grad nastaviti s "ulaganjem u strateške projekte koji potiču otvorenost i modernizaciju".

Iako Kordić nije otkrio o kojoj kompaniji se radi, Aero.rs nezvanično saznaje iz dobro obaveštenih izvora, da je javni poziv, koji je bio otvoren do 17. septembra, bio je "upućen" italijanskoj avio-kompaniji SkyAlps.

Ova kompanija je tokom letnje sezone povezivala hercegovački aerodrom sa Rimom, Minhenom i Veronom i bila jedna od tri avio-kompanije (uz Air Serbia i Croatia Airlines) koja je povezivala grad na Neretvi sa svetom.

Direktor Aerodroma Mostar, Mark Đuzel, ranije je za EX-YU Aviation najavio da "jedan regionalni prevoznik planira da bazira jedan avion u ovom gradu 2025. godine i pokrene letove za Štutgart, Beč, Napulj, Palermo i Kataniju".

SkyAlps planira da proširi svoju flotu aviona Dash 8 na četrnaest letelica u narednoj godini, pozicionirajući se za dalji rast.

Aerodrom Mostar je u periodu od januara do jula opslužio 20.927 putnika. Očekuje se da će ove godine ugostiti ukupno 40.000 putnika, dok se projekcija za 2025. godinu kreće ka 60.000.

Foto:Mostar Airport Ltd.

Mostar pregovara i sa Pegasus Airlinesom o uvođenju letova iz Istanbula.

"Verujem da ćemo uskoro moći da potvrdimo još četiri nove rute, tako da ćemo sledeće godine imati ukupno deset", izjavio je nedavno Đuzel.

(Aero.rs)