Zašto je avion sa fudbalskom reprezentacijom Crne Gore kružio čekajući otvaranje Aerodroma Podgorica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manji, regionalni aerodromi često imaju prošireno radno vreme tokom letnje turističke sezone zbog povećanog broja letova, dok  van sezone zbog smanjenog broja avio-operacija skraćuju radno vreme.

Foto: Wikipedia/Aero Icarus from Zürich, Switzerland

Veliki broj medija objavio je juče ujutru (15. oktobra) vest da je avion A319 avio-kompanije Bulgaria Air, reg. LZ-FBB na letu iz Kardifa (CWL) za Podgoricu (TGD) sa fudbalskom reprezentacijom Crne Gore, kružio četrdestak minuta u zoni Tivta zbog toga što aerodrom u glavnom gradu Crne Gore nije radio.

Foto: Screenshot FlightRadar24

Reagujući na medijske objave, iz Aerodroma Crne Gore (ACG) oglasili su se saopštenjem u kojem navode da Aerodrom "nije bio u dubokom snu", već naprotiv.

"U tekućoj letnjoj sezoni, Aerodrom Podgorica je otvoren za saobraćaj od 7 sati, što znači da smo avionu “Bulgaria Air” omogućili da sleti sat i po ranije - u 5.23 je završen obilazak manevarskih površina, a avion je sletio u 5.31", naveli su oni.

Kako kažu, avion nije sleteo sa bilo kakvim zakašnjenjem.

Nadalje ističu da je avio-kompanija koja je prevozila fudbalsku reprezentaciju iz Kardifa znala da je Aerodrom podgorica otvoren za saobraćaj od 7 sati.

"Prihvatili su ponudu da vanredno slete u 5.40 što su, dakle, znali značajno pre polaska iz Kardifa. Zašto je kompanija odlučila da poleti još ranije - pitanje je za njih", poručuju iz Aerodroma Podgorica.

Dodaju da otvorenost aerodroma za saobraćaj i radno vreme zaposlenih na aerodromu nisu jedno isto.

"Konkretno, tokom letnje sezone koja u avijaciji traje do kraja oktobra, radno vreme zaposlenih počinje u 4.45 sati, dok se od 7 realizuje saobraćaj. Jasno je, dakle, da smo jutros, uz dodatne napore Tehničke službe, Službe planiranja i upravljanja saobraćajem, Službe zemaljskog opsluživanja, Službe bezbednosti i Spasilačko-vatrogarske službe, opslužili ovaj avion i njegove putnike - prije vremena. Dodatni senzibilitet je iskazan jer je reč o crnogorskoj reprezentaciji", zaključuju u reagovanju.

Foto: Screenshot NOTAM

Operativno radno vreme nekih manjih ili regionalnih aerodroma može biti prilagođeno sezonskim promenama u saobraćaju. Na primer, aerodromi na turističkim destinacijama često imaju prošireno radno vreme tokom letnje turističke sezone zbog povećanog broja letova, dok  van sezone zbog smanjenog broja avio-operacija skraćuju radno vreme.

Radno vreme Aerodroma u Podgorici po važečem NOTAM-u ("Notice to Air Missions" službeno obaveštenje koje se izdaje pilotima) je od 05:00 - 21:30 časova. Zašto se posada aviona bugarske avio-kompanije odlučila da ranije poleti, a to nije prethodno najavila Aerodromu Podgorica, ne znamo.

(Aero.rs)